După ce social-democraţii le luaseră faţa într-un sondaj CURS, democrat-liberalii şi-au revenit într-o cercetare comandată CSOP.
Partidul Democrat Liberal îşi revine în sondaje. În sondajele proprii. La nici zece zile după ce CURS lansa pe piaţă o cercetare sociologică în care PSD avea un avans de patru procente în faţa democrat-liberalilor, CSOP, institut cu care PDL lucrează, instalează partidul condus de Emil Boc în topul opţiunilor de vot pentru europarlamentare. Astfel, 35% dintre cei intervievaţi de CSOP au declarat că ar vota pe 7 iunie cu PDL, în vreme ce pentru PSD+PC optează 31%. La sfârşitul lui aprilie, în sondajul CURS, situaţia era exact pe dos, social-democraţii conducând în plutonul electoral cu 30%, urmaţi de democrat-liberali cu 26%.
În privinţa următoarelor locuri, clasamentul este acelaşi în ambele cercetări sociologice, deşi scorurile electorale sunt diferite. Astfel, pe a treia poziţie se situează PNL, cu 16% în CSOP şi 19% în CURS, urmat de UDMR, cotat la 7% în ambele sondaje, şi PRM care ar fi votat de 6% dintre cei chestionaţi de CSOP şi de 7% dintre respondenţii CURS.
Totuşi, trebuie menţionat că nici măcar CSOP nu neagă scăderea PDL, de vreme ce, potrivit unor surse democrat-liberale, partidul era cotat, în urmă cu o lună, de acelaşi institut, cu 39% . 21 de procente între Băsescu şi Geoană O situaţie similară este înregistrată şi în cazul prezidenţiabililor. Dacă Traian Băsescu era creditat de CURS cu doar 32% în intenţiile de vot, CSOP îl „saltă” până la 40%, procent egal cu cota de încredere de care s-ar bucura şeful statului. Liderul PSD Mircea Geoană s-ar baza doar pe 19%, spre deosebire de cele 23 de procente cu cât era creditat de CURS. Pe locul al treilea se situează liberalul Crin Antonescu, cu 15% în cercetarea CSOP, faţă de 20% cât contabiliza în sondajul CURS. Sondajul CSOP a fost efectuat, la comanda PDL, în perioada 24-27 aprilie, pe un eşantion de 803 persoane. Interviurile au fost făcute pe baza unui chestionar, iar eroarea de reprezentativitate este de Â/-3,5%, cu o probabilitate de 0,95. Sondajul CURS a fost realizat în perioada 8-16 aprilie, pe un eşantion de 1.067 de persoane, iar eroarea era de +/-3%. Resuscitarea prin sondaje
Resuscitarea politică prin sondaje nu este un procedeu nou. Democrat-liberalii au avut o reacţie similară cu o săptămână înainte de alegerile de anul trecut. Atunci, potrivit unui studiu INSOMAR, PSD conducea cu 35%, în vreme ce PDL era creditat cu 32%. Pentru a con tracara impactul , democrat-liberalii au lansat un sondaj CSOP în care aveau 34% faţă de 31% cu cât era cotat PSD. ŞANSE DE INDEPENDENT
Elena Băsescu rămâne în cărţi pentru Parlamentul European Şansele Elenei Băsescu de a a junge în Parlamentul European (PE) reprezintă un element de convergenţă în cele două sondaje. Atât CSOP, cât şi CURS o cotează pe fiica preşedintelui cu 4%, în condiţiile în care un candidat independent are nevoie de 3,3% pentru a prinde un loc în legislativul european. Cât priveşte prezenţa la alegerile europarlamentare din 7 iunie, 31% dintre cei chestionaţi de CSOP susţin că vor merge sigur la vot, iar 11% sunt convinşi că nu se vor prezenta la urne. Sondajul CSOP include şi întrebări care se pliază pe discursul public al preşedintelui Traian Băsescu şi al PDL. Astfel, solidaritatea pe timp de criză este o condiţie necesară pentru 57% dintre res pondenţi, în vreme ce 30% împărtăşesc parţial aceast punct de vedere. De asemenea, 87% dintre cei chestionaţi sunt total sau parţial de acord cu faptul că în perioadă de criză politicienii nu ar trebui să se certe.