Evenimentul Zilei > Actualitate > PDL l-ar scuti pe Boc de alegeri până la iarnă
PDL l-ar scuti pe Boc de alegeri până la iarnă

PDL l-ar scuti pe Boc de alegeri până la iarnă

Criza pune în stand-by lupta pentru putere din PDL. Democrat-liberalii iau în calcul amânarea alegerilor din partid pentru la toamnă sau chiar la iarnă, ca să-l lase pe Emil Boc să-şi vadă de treabă la guvern şi să nu suprapună criza cu luptele interne.

Potrivit unor surse din partid, scenariul a fost discutat aseară, în şedinta Biroului Permanent Naţional, la iniţiativa vicepreşedinţilor Cezar Preda şi Sorin Fruzăverde.

Avantajul identificat de PDL-işti pentru împingerea alegerilor spre sfârşitul anului ar fi că până atunci se vor limpezi apele şi la guvern, având în vedere că se aşteaptă până în toamnă un bilanţ pe fiecare minister în parte, precum şi o reconfigurare a structurii actualului Cabinet. Or, acest lucru ar schimba jocurile în partid înaintea alegerilor.

O decizie în privinţa stabilirii caledarului electoral pentru funcţiile de top din PDL  ar urma să se ia însă în şedinţa Colegiului Director, programată pentru această lună. O eventuală amânare nu ar influenţa însă alegerile la nivel judeţean care urmează să se încheie până la sfârşitul lui iunie.

Tot la Colegiul Director, democrat-liberalii ar trebui să lămurească problema „bolşevizării partidului” invocată de Traian Băsescu, nemulţumit de alegerea la pachet a preşedintelui, prim-vicepreşedinţilor şi secretarului general.

Deocamdată, greii PDL nu par dispuşi să bată în retragere. „Nu e firesc  ca partidul să îşi schimbe votul peste noapte. Atunci, aceste patru funcţii de prim-vicepreşedinte au fost gândite ca o echipă pentru conducătorul moţiunii. Era firesc să se întâmple aşa, atunci aşa am considerat că este firesc”, a comentat Sorin Frunzăverde.

Liber la televizor

Criza poate să le amâne democrat-liberalilor alegerile, dar le ridică embargoul media. La doar o zi după ce Traian Băsescu le-a spus că ar trebui reevalueze decizia  de a nu apărea la televizor, conducerea PDL a decis ca liderii partidului să-şi reia locurile în platourile Realitatea Tv şi Antena 3. Motivul: trebuie să explice populaţiei măsurile de austeritate luate de guvern.

„Apar multe ştiri distorsionate şi este nevoie să apară la televizor miniştrii şi reprezentanţii partidului”, a explicat vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, precizând că membrii Cabinetului vor fi, în special, cei împinşi în faţă.

„Trebuie spus clar care este foaia de parcurs, ce înseamnă reducerea de cheltuieli în perioada următoare şi la ce măsuri să se aştepte populaţia. PDL va ieşi la comunicare pe aceste teme, în perioada următoare", a mai spus el.