Specialiştii în amenajări interioare spun că, în acest sezon, dormitorul iese din anonimatul discret al funcţionalităţii, încăperea fiind îmbogăţită cu elemente spectaculoase care îi conferă sofisticare şi strălucire. „În zona paturilor, ai la îndemână în acest scop variante precum baldachinul (acoperământ decorativ care se pune deasupra patului – n.r.), cea mai în vogă tendinţă a sezonului, tapiţeriile preţioase pentru tăblii precum mătasea, stofele brodate ori pielea“, spun specialiştii companiei Mobexpert.

Combinaţia alb-negru, în vogă

Laurenţia Onea, communication & interior design manager al companiei IKEA, spune că patul este piesa centrală de mobilier a dormitorului şi că este important să alegi unul solid şi rezistent, astfel încât să îţi ofere confortul şi siguranţa de care ai nevoie. Tendinţele noului sezon în materie de paturi impun formatele ample, cât mai generoase. „Ca element de spectaculozitate, se remarcă baldachinul, cu sau fără drapaje. La nivelul paletei coloristice, se menţine în vogă combinaţia alb-negru, dar se observă o revenire a finisajelor din nuc sau cireş. Ca design, pe zona contemporană, predomină abordarea minimalistă, liniile drepte sau tentele baroce“, sunt de părere specialiştii companiei Mobexpert.

Lemn antichizat cu detalii încrustate

Specialiştii în amenajări interioare ai companiei Mobexpert sunt de părere că pe zona clasică rămâne în vogă lemnul masiv şi preţios precum cireşul, teiul ori nucul. Ei mai spun că se remarcă, totodată, şi asocieri inovative cu pielea, stofele preţioase, brocartul (ţesătură de mătase de calitate superioară, înflorată sau ornamentată cu fire de aur ori de argint).
 
De exemplu, dacă vrei un pat care să iasă din banalitate, nu trebuie neapărat să-ţi achiziţionezi unul nou. Pune pe tăblia lui piele, dar şi pe sertarele de la noptiere, ca să se asorteze.

„Simplitatea negrului combinată cu nuanţele calde de lemn masiv de pin şi cu un design în care predomină liniile drepte vor da dormitorului tău un aer modern, ca şi patul din metal cu modele florale“, este de părere Laurenţia Onea. Specialista mai spune că persoanele care preferă stilul clasic cu accente romantice pot opta pentru un pat alb cu baldachin sau pentru unul cu aspect de lemn antichizat, cu detalii încrustate. Finisajele de tip wenge sunt soluţia ideală pentru iubitorii stilului minimalist.

RUSTIC

Împletituri din zambilă de apă şi ratan


Pentru un dormitor amenajat în stil rustic poţi alege un pat din împletituri din zambilă de apă (este vorba despre o împletitură care seamănă foarte mult cu trestia) şi ratan. În acest ambient, o opţiune extrem de potrivită o constituie şi un pat din fier forjat. Pentru ca acesta să se asorteze cu restul obiectelor din încăpere, este indicat să alegi pentru pardoseală nişte rogojini, care înlocuiesc de minune clasicele covoare. Pentru decor, foloseşte boluri din lemn, în care să pui aranjamente florale.

Sursa: Diana Elena Borundel, designer de amenajări interioare