Patru zile până la marea curăţenie, 50.000 de voluntari

Patru zile până la marea curăţenie, 50.000 de voluntari

Au mai rămas patru zile până la cel mai mare proiect de implicare socială, care presupune curăţarea arealelor naturale din România.

„Let’s Do It, Romania!”, parte a mişcării globale „Let’s Do It” îşi propune ca, sâmbătă, 25 septembrie, să facă ţara lună. Dacă România reuşeşte cu acest proiect, va fi cea mai mare ţară ca suprafaţă care a făcut curăţenie generală. Până astăzi, 39 de judeţe au confirmat implicarea în proiect, organizând la nivel local echipele de voluntari. Pe site-ul campaniei s-au înscris voluntari peste 50.000 de persoane, dar organizatorii se aşteaptă să iasă cam de patru ori mai mulţi. În 25 de judeţe se va face colectarea selectivă a deşeurilor, pentru că acolo este implementat un sistem de management al deşeurilor. Echipa de coordonatori a proiectului a reuşit să atragă până acum doar 30% din bugetul estimat, adică doar 20.000 de euro. De asemenea au fost obţinute sponsorizări de saci şi mănuşi, dar voluntarii sunt rugaţi să vină şi ei pregătiţi. Harta deşeurilor din România cuprinde cam 6.500 de mormane, ceea ce înseamnă că dacă vor ieşi la curăţenie 200.000 de oameni se vor strânge 20.000 de tone de deşeuri.

  • Curăţenia se desfăşoară între 8-15:00. La ora 8:00 e întâlnirea cu coordonatorii locali. După un scurt training, fiecare echipă merge spre mormanele care i-au fost distribuite
  • Voluntarii trebuie să se îmbrace adecvat cu condiţiile meteo
  • Organizatorii îi roagă să aibă răbdare dacă lucrurile nu merg strună din prima
  • Vountarii trebuie să citească manualul de curăţenie înainte

Află aici ce vedete susţin proiectul şi de ce. Ideea acestei mişcări internaţionale a pornit de la un estonian, Rainer Nolvak, care, alături de doi prieteni, i-a mobilizat pe concetăţeni la curăţenie, în martie 2008.

  • Şi Letonia a făcut curat. Preşedintele ţării a fost unul dintre voluntari. Citeşte aici povestea curăţeniei din Letonia.
  • Proiectul Let's Do It a avut succes şi în Slovenia. Citeşte aici povestea curăţeniei din Slovenia.
  • În România unele judeţe s-au implicat puternic în proiect, în timp de altele sunt codaşe. Află aici ce autorităţi merită coroniţă şi ce autorităţi ar trebui să repete clasa.

Implică-te şi tu! Ieşi la curăţenie pe 25 septembrie! Află aici cum.

Ne puteți urmări și pe Google News