Patru camere cu amintiri

Patru camere cu amintiri

O casa veche de 165 de ani din Suedia, situata intr-un peisaj de basm, spune povestea familiei care o locuieste.

Undeva in Suedia, in comuna Almhult, un colt de Rai plin de zapada, am gasit o casa ca un album de amintiri. Iti aduce aminte de povesti spuse demult, de un mod de locuire simplu si firesc si de... familie. Mai precis, de amintirea si respectul cuvenite parintilor si bunicilor care ne-au facut ceea ce suntem in prezent.

Micuta casa (patru camere plus baie si bucatarie) pare o masina a timpului care te poarta cu 165 de ani in urma, atunci cand a fost construita de bunicii gazdei noastre. Briggite Lindl are 57 de ani si patru copii, trei baieti si o fata, cu varste cuprinse intre 16 si 27 de ani. Chiar daca ei sunt acum la casele lor sau la facultate, Briggite ii simte aproape de fiecare data cand se uita la cele sase inimioare de turta dulce agatate la geamul din bucatarie. Fiecare membru al familiei a pregatit cu dragoste cate una si si-a scris numele pe ea, luna trecuta, cand au petrecut Craciunul impreuna.

Mobila de la bunici si fotografii de familie

Ne puteți urmări și pe Google News

Departe de a fi o vila sau a avea o amenajare elaborata, aceasta casa respira o atmosfera deosebit de calda. Rochia de mireasa a mamei, palaria de mire a tatalui si fotografiile bunicilor stau la loc de cinste in sufragerie, in coltul care iti atrage privirea imediat ce intri in camera.

In dormitoare sunt insirate pe pereti fotografii si portrete in ulei ale copiilor, iar pe tavanul baii, intre doua grinzi, se afla o pictura realizata de o nepoata, studenta la Facultatea de Arte.

Camerele sunt mici, pentru ca sa ai casa mare in Suedia implica si costuri foarte mari cu incalzirea. Acum opt ani, cand s-au mutat aici, Briggite si sotul ei au hotarat sa nu strice designul casei si, chiar daca au muncit mai mult, au pus incalzire prin pardoseala in loc de calorifere. Au pastrat chiar si mare parte din dusumelele vechi.

In plus, au pastrat si reconditionat o mare parte din mobilierul ramas de la parinti, astfel incat foarte rar observi un obiect nou prin casa. Cea mai moderna achizitie este cada cu jeturi de apa, un adevarat loc de relaxare din care vezi numai zapada si padurea de conifere de peste drum.

Imi povesteste ca ultimul mare viscol a daramat stalpii de inalta tensiune si 23 de zile s-au incalzit cu sobe si au citit la lumanare. Chiar daca este la circa zece kilometri de centrul comunei si la peste un kilometru de cel mai apropiat vecin, nu s-ar muta niciodata de aici. Si-au amenajat o casa in care pot trai ca in povesti.