Un tânăr cu astigmatism miopic a fost la patru cabinete din Timişoara şi i s-au prescris dioptrii diferite! Medicii susţin că diferenţele mai mici de două dioptrii nu afectează vederea, ci creează doar disconfort.
Florin Vlădică, un timişorean în vârstă de 36 de ani, a avut parte de o experienţă mai puţin obişnuită când a fost nevoit să-şi schimbe ochelarii de vedere. Tânărul a fost la patru cabinete oftalmologice şi de fiecare dată i s-au prescris alte dioptrii. Medicii specialişti susţin că diferenţele mai mici de 2 dioptrii nu ar afecta vederea pacientului, dar acesta poate resimţi stări de disconfort.
„Nu mi-am imaginat o asemenea experienţă“
Florin Vlădică are astigmatism miopic şi în ultima vreme a simţit că ochelarii nu-l mai ajută să vadă bine. Motiv pentru care s-a decis să meargă la un consult oftalmologic pentru a vedea dacă nu cumva are nevoie de alte dioptrii. După prima consultaţie, tânrul a avut dubii şi a repetat controlul la alt cabinet oftalmologic, unde i s-au recomandat alte dioptrii. În final, a mers la patru cabinete şi a primit patru recomandări diferite.
Astfel, la primul cabinet i s-au prescris lentile sferice de -1,5 (la ochiul drept) şi -1,75 (la ochiul stâng), în timp ce la al doilea specialiştii i-au spus că are nevoie de dioptrii de -1,25 la ochiul drept şi de -1 la stângul. „Am mers şi la al treilea cabinet, unde rezultatele au fost altele. Am primit o reţetă care îmi recomanda o dioptrie de -1,25 la ochiul drept, respectiv de -2 la stângul“, povesteşte Florin Vlădică.
Când a ajuns la cel de-al patrulea cabinet şi a văzut că rezultatele sunt diferite, timişoreanul şi-a făcut totuşi ochelari, de teamă că va lua la rând toate cabinetele din oraş şi de fiecare dată va primi o reţetă diferită. „Nu mi-am imaginat că pot trece printr-o asemenea experienţă. E anormal să nu poţi găsi un cabinet în care să ai încredere“, spune cu amărăciune Florin. Aparatele de măsurat, un posibil vinovat
Medicii din cabinetele oftalmologice vizitate de Florin Vlădică susţin că „vinovat“ pentru diferenţele cu pricina este dioptronul, aparatul folosit pentru măsurarea dioptriilor. „Dioptronul măsoară valori pe refracţie, care sunt unele orientative“, explică dr. Georgiana Ciubucă, de la cabinetul Pro Medica. Medicul Lazăr Fulger, preşedintele Colegiului Medicilor din Timiş, îi recomandă pacientului să sesizeze în scris autorităţile cu privire la experienţa prin care a trecut.
„Nu este deloc normal ca aceste aparate să dea erori şi să necesiţi patru dioptrii diferite dacă îţi faci consult în tot atâtea locuri. Trebuie sesizat oficial Colegiul Medicilor, noi vom solicita pe baza reclamaţiei opinia unui expert şi vom cere şi o verificare a etalonării aparatelor. Aceste aparate cu care se măsoară dioptriile sunt performante şi avizate de Ministerul Sănătăţii, însă periodic ele trebuie verificate“, susţine medicul Lazăr Fulger.
Erorile mici nu sunt periculoase Medicii spun că diferenţele de dioptrii de până la 1,5-2 sunt des întâlnite şi nu au efecte negative pe termen lung. „Dacă te duci la zece doctori. vei avea zece dioptrii. Fiecare aparat de măsurare a dioptriilor are un factor de eroare acceptat“, explică Mircea Cristian Moraru, de la Centrul Oftalmologic Oculus, din Bucureşti. Însă persoana care poartă ochelari cu dioptrii necorespunzătoare poate vedea neclar sau deformat şi poate avea senzaţii de ameţeală şi dureri de cap. (Ionela Croitorescu)