PASTILA DE CAP: „De ce îşi schimbă şefii comportamentul?“

PASTILA DE CAP: „De ce îşi schimbă şefii comportamentul?“

Vă răspunde psihoterapeut AUGUSTIN CAMBOSIE, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Psihoterapie

Cristian, 40 de ani: Pe şeful meu îl ştiu de foarte mulţi ani, când era parcă o altă persoană, mai sociabilă, prietenoasă şi veselă. De când a avansat, este mult mai stresat, irascibil şi îşi varsă nervii fără motiv pe cine îi iese în cale. Chiar şi atunci când nu are ce să ne reproşeze, ne caută nod în papură şi caută motiv de ceartă. Este posibil să avem din nou aceeaşi relaţie relaxată pe care o aveam în urmă cu ceva ani? Este imposibil să mai aveţi aceeaşi relaţie relaxată, deoarece statutul de colegi nu mai este valabil. Există o ierarhie ce implică responsabilităţi în plus pentru şef, pe care le rezolvă mai bine sau mai rău, după posibilităţile lui, dar şi o relaţie de subordonare pentru subaltern.

A aduce o relaţie de colegialitate între voi ar conduce spre un dezastru, o harababură. Structura ierarhică este absolut necesară, chiar dacă persoanele implicate nu sunt întotdeauna mulţumite.

De regulă, nemulţumiţi sunt subordonaţ ii. Apare un sentiment de invidie şi întrebă ri de genul „dacă am terminat aceeaşi facultate, de ce el e şef şi eu nu?“ sau „ce are el în plus faţă de mine?“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tendinţa este ca subordonatul să nu se înghesuie să-şi rezolve sarcinile şi să-i dea de înţeles şefului că are o situaţie privilegiată în virtutea relaţiei colegiale.   Pe de altă parte însă, şefului i se cere să respecte ierarhia. Poate că şi şeful este împărţit între obligaţia de a respecta ierarhia şi relaţia mai veche de colegialitate.

Există două variante pentru tine. Fie accepţi situaţia de ierarhie aşa cum este ea în acest moment şi nu mai comentezi, fie îţi schimbi serviciul şi încerci să regăseşti relaţia de colegialitate pe care o aveaţi acum ceva ani.