De la Madonna si Gloria Estefan pana la Paul McCartney, multe celebritati, atat din industria muzicala, cat si din cea a filmului, se reinventeaza ca autori de carti pentru copii.
Kylie Minogue, Madonna, Whoopi Goldberg si Gloria Estefan au facut o pasiune din a scrie literatura pentru copii. Fenomenul nu este insa deloc nou. Shirley Temple a scris o serie de carti pentru cei mici in 1930, iar Elizabeth Taylor a facut asta in adolescenta, „Nibbles and Me” fiind o poveste despre escapada ei cu un pui de veverita.
Prima carte a Madonnei - 500.000 de exemplare
Madonna a scris o intreaga serie de carti pentru copii. Artista spune ca ideea i-a fost insuflata de profesorul ei de Kabbalah (cult religios), care i-a sugerat sa imparta invataturile spirituale pe care le-a acumulat scriind carti pentru cei mici. Totusi, si copiii ei i-au influentat decizia de a deveni publicist.
„Cresterea unui copil maturizeaza pe oricine, inclusiv pe mine. Ne face sa fim mai responsabili si mai atenti la actiunile noastre si la consecintele lor. Citindu-le seara copiilor mei, mi-am dat seama ca acesta este momentul ideal de a-i invata cate ceva despre viata, despre dragoste si despre cautarea fericirii”.
„The English Roses: Too Good to Be True” este prima dintre cele cinci carti pentru copii scrise de Madonna, care s-a vandut in peste 500.000 de exemplare. „In carte este vorba despre invidie si gelozie - si despre cum acestea cauzeaza atat de mult rau in viata noastra. Mi-as fi dorit sa fi citit si eu despre aceste lucruri in copilarie”, mentioneaza Madonna pe site-ul personal. Ulterior, cantareata a publicat si cartile „Mr. Peabody’s Apples”, editata in 37 de limbi si distribuita in toata lumea, „Yakov and the Seven Thieves”, „The Adventures Of Abdi” si „Lotsa de Casha”.
Copilarosul ex-Beatles Paul McCartney
McCartney ii poarta pe copii in taramul de basm al Animaliei, un loc in care vietuitoarele traiesc in libertate, fara se se teama. Spre comparatie este prezentat si Megatropolisul, un loc in care animalele sunt folosite ca sclavi ai muncii.
Bune maniere pentru cei mici
Maestra comediei Whoopi Goldberg nu este niciodata in pana de idei. Asa ca s-a apucat sa scrie si carti pentru copii. „Whoopi’s Big Book of Manners” („Cartea de bune maniere a lui Whoopi”) nu este o lucrare moralizatoare, asa cum ar putea parea, ci mai degraba o carte care spune lucrurilor pe nume.
Soriceii de pe Broadway
Julie Andrews, celebra interpreta a personajului Mary Poppins, este si ea autoarea unor carti pentru copii. Ultima a fost lansata la inceputul anului 2006. „The Great American Mousical”, scrisa impreuna cu fiica ei, Emma Walton Hamilton, este un tribut adus muzicalului de pe Broadway in limbajul celor mici.
Cartea descrie povestea unui grup de soricei care muncesc din rasputeri pentru a pune in scena un spectacol foarte bun, care le-ar putea salva teatrul de la demolare. Naratiunea, care pastreaza modul de exprimare al celebrei Mary Poppins, accentueaza ideea ca atunci cand iti doresti ceva foarte tare si muncesti pentru acel lucru cu siguranta vei reusi.
Cartea este doar una din seria scrisa de Julie Andrews. Printre celelalte titluri se numara „Mandy”, „Simeon’s Gift”, „Dumpy’s Extra-Busy Day” si „Dumpy’s Valentine”.
Curtis si competitia intre oameni
Jamie Lee Curtis este probabil cea mai de succes autoare de literatura pentru copii din randul vedetelor. Curtis a vandut peste patru milioane de copii ale celor sapte carti pe care le-a publicat pana acum. A ajuns sa colaboreze cu editura HarperCollins in urma cu 15 ani, dupa ce a vazut o ilustratie realizata de Laura Cornell si publicata de ei. De atunci, cele doua lucreaza impreuna si au avut un succes impresionant.
Ce-a de-a saptea carte - „Is There Really a Human Race?” („Exista intr-adevar o competitie intre oameni?”) s-a nascut atunci cand fiul ei, Tom, a venit la ea si i-a pus aceasta intrebare. Curtis crede ca o competitie cinstita este constructiva, dar ca parintii n-ar trebui sa-si impuna propriile dorinte copiilor. Acestia ar trebui sa realizeze singuri ca pentru a castiga „competitia”, oamenii ar trebui sa se opreasca si sa se ajute reciproc.
„Printesa” Kylie Minogue
In timpul tratamentului impotriva cancerului la san, Kylie Minogue a scris cartea pentru copii „The Showgirl Princess”. Volumul este o transpunere fantastica a aventurilor solistei vocale in timpul ultimului sau turneu. Multe dintre fotografii, un fotomontaj amestecat cu ilustratii facute de artistul Swan Park, au fost inspirate din desenele trimise de cei mai tineri fani ai ei in timp ce ea facea tratament la Paris.
Bulldogul Gloriei Estefan
Vedeta internationala Gloria Estefan a scris doua carti pentru copii, in colaborare cu Michael Garland, cunoscut realizator de desene care ilustreaza povestile pentru cei mici. Prima dintre ele, intitulata „The Magical Mysterious Adventures of Noelle the Bulldog” („Aventurile magice si misterioase ale bulldogului Noelle”), este povestea unui pui de catel. Acesta, desi se bucura ca a fost adoptat de o fetita, se gandeste daca se va putea adapta in locuinta in care va fi dus.
Plina de desene frumos colorate, povestea conturata de Gloria Estefan ilustreaza modul in care cineva se poate incadra intr-un colectiv, subliniind bineinteles frumusetea descoperirii unor lucruri interesante in comportamentul celorlalti. Si pentru ca primul volum a avut un succes uimitor, vedeta a scris si continuarea povestii. Intitulata „Noelle's Treasure Tale” („Povestea comorii lui Noelle”), noua carte o readuce in prim-plan pe catelusa Noelle, care de aceasta data pleaca impreuna cu familia in excursie pe coasta Floridei.
Ajunsa acolo, Noelle afla ca sub nisip exista vaporul unui pirat care s-a scufundat de mult timp si in care sunt ascunse numeroase comori. Asa incep cautarile. In drumul ei intalneste foarte multe animalute si afla care este de fapt adevarata comoara.
De la noi
Literatura romaneasca pentru cei mici
„Oscar, minunatul meu catel” este cartea scrisa de Anamaria Ferentz, fosta componenta a trupei Demmo.
„N-as fi crezut ca dragostea mea infinita fata de copii si animale ma va inspira si ca o voi impartasi lumii intregi prin aceasta minunata carticica! V-o dedic voua, tuturor copiilor, pentru bucuria pe care ne-o oferiti in fiecare secunda a vietii noastre si-i multumesc si i-o dedic lui Oscar, pentru ca a scos tot ce-i mai bun din mine: inocenta, sensibilitate si dragoste!”, spunea Anamaria Ferentz.
Cartea este inspirata din realitate, iar autoarea este si ea personaj.
Actorul Iurie Darie este autorul cartii „Hai sa ne jucam cu Rila si Iurie Darie”, carte menita sa dezvolte creativitatea si spiritul de observatie al copiilor. Aparuta in editie bilingva, cartea contine jocuri si glume redate cu ajutorul unor desene atractive realizate de Iurie Darie.