Acest rezultat îi va permite lui Viktor Orban să guverneze ţara fără probleme în următorii patru ani.

“Partidul FIDESZ a obţinut majoritatea de două treimi în parlament la alegerile din 6 aprilie”, a anunţat agenția de presă MTI, preluată de Agerpres, după numărarea a 99,99% din buletinele de vot de către Comisia electorală.

Victoria omului forte de la Budapesta era cunoscută din seara scrutinului, mai rămânea însă de văzut dacă îşi va păstra majoritatea de două treimi în parlament de care, din 2010, s-a folosit fără reţinere pentru a-şi consolida puterea, iar, potrivit adversarilor săi, pentru a slăbi democraţia în această ţară membru al Uniunii Europene din anul 2004.

Prezenţa aproape exclusivă a partidului premierului Viktor Orban în campania electorală şi controlul său asupra mass-media, rezultat al numeroaselor reforme introduse în ritm continuu cu începere din 2010, au fost criticate luni de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Rezultatele anunţate sâmbătă seară creditează FIDESZ cu 45,1% din voturi, faţă de 25,7% pentru alianţa de stânga şi 20,3% pentru partidul de extremă-dreapta Jobbik.

FIDESZ (împreună cu aliatul său creştin-democrat) va dispune de 133 din totalul de 199 de locuri ale parlamentului, 38 vor fi ocupate de reprezentanţii alianţei de stânga, iar 23 de Jobbik. Micul partid ecologist LMP a obţinut cinci locuri şi 5,4% din voturi.