Nu a fost prima altercație în Parlamentul României, dar nervozitatea aleșilor este tot mai mare.

Deputatul Eugen Nicolicea l-a înlocuit, ca președinte, la ședința de miercuri a plenului Camerei Deputaților, pe Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea i-a delegat atribuțiile. Liberalul Tinel Gheorghe i-a spus lui Nicolicea că stă ca o „cocotă bătrână”, acesta i-a tăiat microfonul, Lia Olguța Vasilescu l-a trimis pe Tinel Gheorghe în banca lui, au fost vociferări, vacarm, haos. După care a urmat runda a doua, un conflict între liberalul Dan Vîlceanu și pesedistul Adrian Solomon. Acesta a fost momentul care l-a determinat pe Varujan Vosganian să propună pacea din Dealul Spirii: până de Paști să nu se mai folosească adresări înjurioase între parlamentari. „Să facem un armistițiu, să renunțăm la adjective, cum am auzit și azi, cu nerușănări, hoți și infractori. Eu vă propun ca până la Paște, și după Paște om vedea ce o mai fi, sau dacă se poate, încă 40 de zile după Paște, hai să nu ne mai jignim!”, a declarat deputatul ALDE de la tribună.

„Pace, pace-între două dobitoace”

Deputatul liberal Tinel Gheorghe a explicat ieri, pentru „Evenimentul zilei” că folosind sintagma „cocotă bătrână” a citat un clasic în viață. „Această expresie s-a mai folosit în Parlament, așa l-a apelat Crin Antonescu pe Traian Băsescu. Eram foarte revoltat. Și sunt pentru că Nicolicea mă exasperează și și-o cere. Până la urmă ne va face și discursul, că regulamentul îl fac cum vor ei, e o dictatură cu Nicolicea și am rugat PSD să nu-l mai numească președinte”, a declarat deputatul în legătură cu factorul declanșator al conflictului. În ceea ce privește pacea, Tinel Gheorghe a râs și a făcut trimitere la o expresie des folosită. „Pace, pace-între două dobitoace. Să fim serioși, Parlamentul nu este academie. Domnul Vosganian este un blajin, așa sunt și intervențiile lui. Desigur, nu trebuie să depășim anumite limite, dar să se uite și ei la Iordache, la gestul cu degetul”, a conchis Tinel Gheorghe.

 N.r.: În 23 octombrie2009 Crin Antonescu a spus despre Traian Băsescu că este ca o „codoașă bătrână”.

Front comun pentru capul lui Dragnea

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat, pentru EVZ, că nu a auzit de propunerea de pace, dar „eu propun ca domnul Vosganian să nu mai sprijine hoții și infractorii nici înainte de Paști, nici după”.

Deputatul USR Lucian Viziteu spune că nu este de acord cu atacuri, dar „când spunem despre Dragnea că este condamnat penal nu atacăm, este adevărat”. Viziteu a adăugat că prin astfel de comportamente, într-adevăr, este afectat prestigiul Parlamentului. „Domnul Vosganian ar trebui să-și potolească proprii colegi, nu cred că este posibilă pacea dacă ei susțin o persoană condamnată penal. Pace cu infractorii nu se poate face”, a spus Viziteu.

Deputatul PMP Robert Turcescu respinge ideea. „Răspunsul l-a dat chiar domnul Iordache, miercuri seara, care mai avea puțin și bătea o jurnalistă. Sunt propuneri fără niciun suport în realitate. Nu poți face pace cu niște golani care sunt preocupați doar să introducă legi pentru a le fi lor bine. Lupta trebuie să continue. Este adevărat că limbajul a depășit cotele unei dispute, a intrat în zona în care se aruncă invective. Dar acesta este rezultatul acțiunilor făcute de cei care conduc, care au semănat discordie națională. Să vii acum și să spui că vrei pace, e o dovadă de ipocrizie maximă”, a declarat Turcescu pentru EVZ.

 

Te-ar putea interesa și: