Deputaţii vin din vacanţă pentru o lege pe care n-o au

Deputaţii vin din vacanţă pentru o lege pe care n-o au

Aparent preocupaţi de soarta Agenţiei Naţionale de Integritate, deputaţii din conducerea Camerei au decis astăzi chemarea în sesiune extraordinară a parlamentarilor pe 16 august.

"Tema zero": legea ANI, anulată de Curtea Constituţională. Ce lipseşte este însă tocmai un proiect de lege sau perspectiva că cineva şi l-ar asuma până atunci. Guvernul se codeşte, opoziţia aşteaptă ca majoritatea să facă noua lege, iar PDL nu a avut până acum nicio discuţie la vârf pe această temă.

Principalul motiv pentru care nimeni nu se grăbeşte să facă noua lege a ANI îl reprezintă dificultatea în a pune de acord criticile CC - care cere protejarea detaliilor legate de avere - cu cerinţele pentru transparenţă ale Comisiei Europene din ultimul Raport de ţară. PSD: "Guvernul nu a fost în stare să facă noua lege a ANI"

Preşedintele Camerei, Roberta Anastase, pasează problema la Comisia juridică: "S-a decis sesizarea Comisiei juridice pen tru a analiza decizia CCR şi a veni cu un raport".

Ne puteți urmări și pe Google News

Vicepreşedintele comisiei, Florin Iordache (PSD), acuză însă guvernul că "nu a fost în stare să facă un proiect, pasându-l parlamentului" şi spune că o poziţia "va încerca să fie constructivă, dar pe o lege avansată de majoritate".

Cât despre şansele de a scoate legea într-o săptămână, acesta estimează că "un proiect serios nu poate să iasă, dar ce va care să fie trimis Senatului, da".

În PDL, pe de altă parte, subiectul e tabu. Potrivit vicelui Gheorghe Flutur, liderii PDL nu au discutat asumarea unui proiect, aşteptând întâlnirea aleşilor PDL din 16 august, ziua sesiunii.