Rada Supremă, Parlamentul de la Kiev, a votat, în 3 septembrie, eliminarea imunității în fața legii din Constituție, iar iar președintele Volodimir Zelensky a semnat decretul după numai o săptămână.

Astfel, de la 1 ianuarie, parlamentarii ucraineni nu se mai pot ascunde în spatele imunității și vor răspunde penale pentru faptele lor, scrie Kyivpost.com.

Până anul trecut, un deputat din Rada putea fi acuzat doar dacă Parlamentul încuviința prin vot cererea procurorilor anticorupție.

Și, totuși…

Occidentul se teme, însă, că eliminarea imunității a fost doar un act de fațadă și arată cu degetul spre ce s-a întâmplat în Rad ape 18 decembrie. Pe final de an, Parlamentul a revenit cu o nouă lege, care stipulează că doar procurorul general al Ucrainei poate pune sub acuzare un parlamentar!

Și, cum procurorul general este, de obicei, un personaj politic, numit (și controlat!) de președintele țării, oare ce independență și putere de a acționa vor mai avea procurorii care anchetează cazurile de corupție în care sunt implicate legiuitorii!?

Te-ar putea interesa și: