Evenimentul Zilei > International > Parlamentar-miliardar rus, anchetat în Franța pentru evaziune fiscală
Parlamentar-miliardar rus, anchetat în Franța pentru evaziune fiscală

Parlamentar-miliardar rus, anchetat în Franța pentru evaziune fiscală

Rusia a protestat față de arestarea unui miliardar apropiat al Kremlinului, acuzat de evaziune fi scală pe Coasta de Azur

Reținerea lui Suleiman Kerimov (51 de ani), descris ca un miliardar playboy din Rusia, ar putea provoca un scandal diplomatic între Moscova și Paris, a scris presa internațională. Poliția l-a arestat, marți, în Nisa, pe Kerimov, care are o avere estimată la 7 miliarde de dolari și care a fost supranumit „Marele Gatsby al Rusiei”. Acesta a fost dus la tribunal, miercuri, și inculpat oficial, au anunțat procurorii.

Apropiat al lui Putin

Autoritățile franceze îl acuză pe Kerimov că a achiziționat în secret mai multe proprietăți de lux în Cap d’Antibes, pe Coasta de Azur, și nu a plătit taxe și impozite de milioane de euro. Magnatul rus este suspectat și de spălare de bani. Între proprietățile cumpărate de Kerimov s-ar afla și Villa Hier, unde Michael Caine și Steve Martin au filmat în 1988 comedia „Ticăloșii” (Dirty Rotten Scoundrels). Fiscul francez i-a confiscat această reședință, în luna septembrie.

Suleiman Kerimov a negat acuzațiile, dar valoarea acțiunilor la compania sa – cel mai mare producător de aur din Rusia, Polyus – au scăzut cu 5%.

Kremlinul însă a fost alături de Kerimov. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, i-a luat apărarea magnatului și a spus că Rusia „face eforturi susținute” pentru a-l sprijini pe Kerimov. „Vom face tot ce ne stă în putință pentru a-i proteja interesele legale”, a spus Peskov.

Ministerul rus de Externe a transmis o notă de protest autorităților franceze, susținând că, fiind un oficial de rang înalt (parlamentar), Kerimov se bucură de imunitate în afara țării, mai ales că este posesorul unui pașaport diplomatic.

Credite de la bănci de stat

Valentina Matvienko, președinta Camerei superioare a Parlamentului rus, a declarat că „arestarea lui Kerimov este fără precedent și inexcuzabilă”, pentru că Franța ar fi trebuit să adreseze mai întâi o plângere împotriva lui către autoritățile ruse. Cândva un economist sărac într-o uzină sovietică, Kerimov a făcut și a pierdut mai multe averi, în deceniile de după destrămarea URSS, cu ajutorul unor împrumuturi uriașe de la bănci de stat. În martie, Putin l-a decorat pe Kerimov cu ordinul clasa a doua pentru „Serviciile aduse Patriei Mamă”

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: