Parcul Reconcilierii din Arad nu e gata nici după 5 ani de la inaugurare

Parcul Reconcilierii din Arad nu e gata nici după 5 ani de la inaugurare

Maghiarii din Arad spun că aşteaptă încă finalizarea lucrărilor la Parcul Reconcilierii româno-maghiare, care nu sunt gata nici la aproape 5 ani de finalizarea primei etape.

De altfel, unul dintre obiectivele majore ale conducerii UMDR Arad, realese ieri, este tocmai finalizarea lucrărilor la acest parc.  

“Se preconizează ca parcul să fie extins, va fi o zonă de agrement, o zonă de muzeu în aer liber, un muzeu al tehnicii. Sunt lucrări deosebit de importante, care ar însemna demolarea unor case, prin răscumpărarea lor de primărie. Momentan, aceste lucrări sunt blocate printr-o decizie a guvernului din legislatura trecută. Totul e în stand by. Există finanţare, că am obţinut-o, însă fostul guvern a dat un ordin prin care se interzice consiliilor locale să cumpere clădiri. Finanţarea am obţinut-o tot de la guvern”, a spus liderul UDMR Arad, Kiraly Andras. Parcul Reconcilierii a fost inaugurat în 2004, când a fost finalizată prima etapă. Atunci a fost amplasată şi Statuia Libertăţii, simbolul revoluţionarilor maghiari de la 1848 – 1849.   Statuia Libertăţii a fost instalată prima dată în anul 1890, la comemorarea execuţiei a 13 generali revoluţionari antihabsburgici ucişi la Arad. Monumentul a fost demontat în 1925, şi păstrat, o vreme, în unitatea militară din Cetatea Aradului Pentru a face loc Statuii Libertăţii, înaltă de 12 metri, şi parcului, autorităţile locale au aprobat desfiinţarea unui bazar şi a unei pieţe de vechituri, cunoscută ca Piaţa Pompierilor.

Ne puteți urmări și pe Google News