Evenimentul Zilei > Actualitate > PARASCHIVESCU: Abuzuri
PARASCHIVESCU: Abuzuri

PARASCHIVESCU: Abuzuri

O vorba tocita spune ca valoarea nu asteapta numarul anilor.

Numai ca, uneori, precocitatea e un cadou parsiv, care provoaca bucurie la inceput si tristete pe parcurs. Ce ne facem insa cand vedem la televizor lucruri care nu au legatura nici cu geniul pur, nici cu talentul ce nu mai poate fi indiguit inca de la doi-trei ani?

Putem privi situatia detasat sau putem murmura refrenul-alibi al multor insanitati: "Nu-ti place? Ai telecomanda. Foloseste-o.". Insa nu e asa simplu. Ignorarea unui fenomen nu duce la disparitia lui, ci, dimpotriva, ii netezeste drumul.

E comod sa comutam pe alt program. Mai ales pentru niste campioni ai complicitatilor tacite, e usor, nu doare si nu ne face sa pierdem vremea. Dar ar trebui sa ne asumam o parte de vina.

La intersectia dintre doua "isme", exceptionalismul si senzationalismul, televiziunile din Romania fructifica aplecarea nationala spre ceea ce iese din norma si produce diverse tipuri de comotie. Una dintre ilustrarile nocive ale acestei tendinte este folosirea copiilor pe post de combustibil pentru rating.

Tin minte cat m-a indispus in 2006 chinuirea Cleopatrei Stratan cu intrebari stupide in cadrul unei emisiuni TV. A fost un abuz la care au cotizat tatal micutei si realizatorii susanelei cu pricina. Fortand nota, am comparat atunci cazul Cleopatrei Stratan – un copil talentat, dar trimis in productie de niste adulti iresponsabili – cu acela al micilor gimnaste silite de parinti s-o ia pe urmele Nadiei.

Iata insa ca, la trei ani si jumatate, Cleopatra Stratan e deja batraioara pentru foamea noastra de legitimari gen "Cartea Recordurilor". Ieri dimineata, Adriana Iliescu, profesoara care a izbutit strania performanta de a fi mama si bunica aceluiasi copil, si-a luat odrasla in brate si a proptit-o intr-un studio TV. De ce?

Fiindca a implinit doi ani. Ce, nu-i suficient? Dar nici macar mica Eliza Iliescu nu ne mai poate stupefia corespunzator, caci Romania a devenit de cateva luni mama colectiva a Irinei Columbeanu, o vedeta pe care parintii au aratat-o la televizor cu mult inainte de a se naste. Suntem mandrii proprietari ai unui fat catodic care a venit pe lume invaluit de aura unei celebritati tampitor-halucinante.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News