Evenimentul Zilei > Politica > Paranoia lui Crin Antonescu
Paranoia lui Crin Antonescu

Paranoia lui Crin Antonescu

Preşedintele interimar invocă pericole interne şi externe pentru a justifica lovitura de stat dată de actuala Putere.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a identificat o serie de pericole interne şi externe, pentru a legitima preluarea în forţă a puterii de către USL, prin agresarea Curţii Constituţionale şi a celorlalte instituţii ale statului.
Invitat sâmbătă seara la Antena 3, Antonescu a pretins că România risca să se confrunte, la toamnă, cu violenţe sociale mai grave decât cele din ianuarie, dacă suspendarea lui Traian Băsescu şi referendumul de demitere nu ar fi avut loc în acest moment. Pe de altă parte, el a susţinut că imaginea ţării noastre a fost distrusă, în două săptămâni, "printr-o acţiune organizată, coordonată şi finanţată de SIE".
Justificări pentru devalorizarea leului
Prin invocarea pericolului unor conflicte majore în societatea românească, Crin Antonescu a încercat să justifice devalorizarea accentuată a leului, pe fondul crizei politice declanşate de actuala putere. "Celor care astăzi pun în cârca unui procedeu democratic – referendumul – devalorizarea leului, acelora le spun: care ar fi fost valoarea leului dacă, Doamne fereşte!, în toamnă asistam la reizbucnirea unor tensiuni sociale cu altă intensitate, cu altă violenţă decât au fost în ianuarie?", s-a întrebat liderul PNL.
Este tot mai limpede că, prin amânarea revenirii lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, actuala putere vizează numirea unor fideli în fruntea unor instituţii ale statului. Preşedintele interimar a făcut afirmaţii explicite în acest sens, apreciind că Parchetul General sau alte instituţii ar trebui să înţeleagă că lucrează sub legea şi sub autorităţile statului român şi nu "la comanda" preşedintelui suspendat.
Semnal pentru decapitarea Parchetului General
De altfel, Antonescu a dat semnalul schimbării Codruţei Kovesi din funcţia de Procuror General. "Cum scadenţa va veni undeva spre mijlocul lunii septembrie (12 septembrie- n.red.) la Parchetul General, eu cred că ministrul Justiţiei poate foarte bine să se orienteze asupra unei personalităţi din lumea Justiţiei şi să-l propună mai departe", a spus el.
Întrebat dacă ar fi dispus să analizeze propunerea ministrului Justiţiei şi "să-i dea drumul", dacă acesta iniţiază procedura în acest moment, Antonescu a răspuns afirmativ:"Sigur că da. Eu am spus că nu schimb eu pe cineva. Dacă acest proces porneşte de la Ministerul Justiţiei, evident că nu-l voi obstrucţiona eu". De menţionat că preşedintele interimar a aprobat deja schimbarea şefilor serviciilor secrete din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, DGIA şi DIM.
Acuzaţiile formulate de Antonescu la adresa SIE nu au fost însoţite de nicio dovadă. Este evident însă că SIE nu este suficient de puternic pentru a genera reacţii vehemente ale oficialilor europeni, cum au fost cele ale Angelei Merkel sau Jose Manuel Durrao Barroso, sau să fi influenţat articolele negative din presa străină.
"Trebuie să vedem totuşi cine a făcut asta, pentru că este ceva ce afectează ţara, toată ţara", a anticipat Antonescu schimbarea lui Teodor Meleşcanu, din fruntea acestui serviciu. El l-a acuzat pe fostul consilier prezidenţial, Iulian Fota, că este de "o obrăznicie ieşită din comun", după ce acesta a blocat schimbarea directorului STS, Marcel Opriş.
Băsescu, „un cetăţean aparent fără ocupaţie”
În replică la avertismentele lui Traian Băsescu, potrivit cărora primarii nu ar trebui să se transforme în „infractori” şi să raporteze un număr fals de persoane cu drept de vot, Crin Antonescu l-a catalogat pe preşedintele suspendat drept „un cetăţean, în tricou bleu, aparent fără ocupaţie, care iese din când în când în faţa unui gard”.
Nu mai este nici competitor într-o campanie, ceea ce a fost până la referendum. Este preşedinte suspendat şi amânat, nu ştiu cum să mai spun. Până la urmă, este un cetăţean care îşi permite să ameninţe cu închisoarea şi chiar cu durata închisorii nişte autorităţi de stat, da? (…) Până la urmă, acum, este vorba de un cetăţean în tricou bleu, aparent fără ocupaţie”, a declarat Antonescu.
CITIŢI ŞI:

  • Crin Antonescu l-a făcut obraznic pe Iulian Fota
  • Antonescu: Băsescu, un cetăţean în tricou bleu, aparent fără ocupaţie
  • Crin Antonescu: Ministrul Justiţiei poate numi procurorul general, nu voi obstrucţiona numirea
  • Crin Antonescu i-a demis pe consilierii lui Traian Băsescu. Lăzăroiu: Nu s-a născut paiaţa care să mă demită
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: