Papa Francisc pare să fi pierdut, sâmbătă noaptea, „bătălia” cu conservatorii puternici din sânul Bisericii Romano- Catolice, după ce episcopii reuniți în Sinodul extraordinar anual au refuzat să anunțe deschis o atitudine revoluționară față de homosexuali și lesbiene. În raportul final al Sinodului pentru familie, care a dezvăluit diviziuni în sânul ierarhilor bisericești, nu există nicio mențiune, așa cum exista în proiectul de raport, publicat de presă săptămâna trecută, privind „talentul și calitățile” de care pot da dovadă homosexualii. Nu există nicio recunoaștere a „sprijinului prețios” pe care partenerii de același sex și-l pot acorda unul altuia.

Un paragraf care se referă la „atenția pastorală pentru persoanele cu orientare homosexuală” este în sine mai rece și sobru decât era „primirea cu bucurie a persoanelor homosexuale”. Învăță turile Bisericii spun că nu poate exista nici măcar o vagă comparație între uniunile homosexuale și căsătoriile heterosexuale.

Proces transparent

„Cu toate acestea”, arată documentul, „bărbații și femeile cu tendințe homosexuale trebuie privite cu respect și sensibilitate și nu ar trebui să fie discriminate pe nedrept”, adaugă textul, potrivit presei britanice.

Dar schimbarea de ton față de varianta inițială este clară și reprezintă un semn al nemulțumirii mai multor episcopi față de această problematică. Un număr de 118 episcopi au votat „pentru” adoptarea textului și 62 „împotrivă”. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a declarat că rezultatul votului a fost dat publicității la ordinul Suveranului Pontif, care a dorit ca procesul să fie unul transparent.

Într-un discurs în fața episcopilor, aplaudat și ovaționat timp de patru minute, Papa Francisc a arătat că nu este dezamăgit, insistând că dezacordurile și dezbaterea sunt parte intrinsecă a procesului ce are loc în Sinod.

Un alt subiect controversat – dacă ar trebui ca și catolicii divorțați și recăsătoriți să primească Sfânta Împărtășanie – nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a se ajunge la un numitor comun. Walter Kasper, cardinal neamț cunoscut ca „teologul Papei”, a fost un susținător important al acestei prevederi, pentru ca „mai mulți oameni să aibă acces la sacramente”. Tema va fi rediscutată anul viitor.

Reuniunea de la Vatican a demonstrat ruptura în rândul prelaților catolici privind adaptarea învățăturilor legate de sexualitatea umană la secolul 21.