Panică totală în Primăria Capitalei, în urma dezvăluirilor EVZ

Panică totală în Primăria Capitalei, în urma dezvăluirilor EVZ

REACŢIE. Primarul general s-a speriat de dezvăluirile din EVZ şi a adus acuze grave, fără nicio dovadă.

Materialul publicat ieri de "Evenimentul zilei", care prezintă modul în care primarul Sorin Oprescu patronează un sistem ce căpuşează spitalele bucureştene, a stârnit furtună în şedinţa de Consiliu General a Municipiului Bucureşti (CGMB).

După ce mai mulţi consilieri generali i-au cerut socoteală edilului-şef pentru cele scrise, acesta a avut o ieşire incalificabilă. Nici mai mult, nici mai puţin, primarul general al Capitalei a acuzat că "i s-a cerut suma de 100.000 de euro lunar pentru a nu fi publicate dezvăluirile".

"Aţi insistat pentru preluarea spitalelor din Capitală"

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ce, nu sunt la DNA, ce mă, io nu dau explicaţii în scris", a replicat Oprescu, atunci când a fost întrebat de către preşedintele CGMB, Călin Murg, despre ancheta publicată de ziarul "Evenimentul Zilei". Mai mult, primul gospodar al oraşului s-a enervat şi a început să jignească în stânga şi dreapta, catalagându-l pe Murg drept "un nesimţit".

Şi consilierul Romeo Pop i-a cerut explicaţii edilului: "Nu vreau să deturnez sensul acestei şedinţe a CGMB, dar astăzi au apărut în presă câteva informaţii care trebuie verificate şi câteva întrebări care trebuie să primească răspuns. Îmi amintesc că aţi insistat foarte mult ca spitalele din Capitală să treacă în subordinea Municipalităţii. Asta înainte să intervină legea reformei în Sănătate".

Furia edilului

Pop a continuat, spunând că a fost "mirat" de "curajul" de care a dat dovadă atunci Oprescu: "Era o responsabilitate în plus. Întâmplător sau nu, firmele domnilor Cătălin Galea, Mircea Oprescu şi Iulia Constantinescu au început să aibă afaceri consistente după ce spitalele bucureştene au trecut în subordinea dumneavoastră. Domnule primar general, sunteţi dispus să vă daţi demisia dacă aţi primit vreo sponsorizare din partea domnului Galea sau a doamnei Constantinescu în campaniile electorale din 2008 şi 2009?".

Consilierul a primit un răspuns bâlbâit şi extrem de precipitat din partea lui Oprescu: "Eşti procuror, ce, mă?".

Acuze fără dovezi

Vizavi de afirmaţiile cum că i s-ar fi cerut 100.000 de euro pe lună ca ancheta să nu apară în ziar, Oprescu nu a făcut precizări şi nu a arătat vreo dovadă. Conducerea cotidianului "Evenimentul zilei" îi solicită să facă public numele persoanei care i-a cerut acest lucru. Ancheta publicată ieri face parte dintr-un serial mai amplu despre cum primarul Oprescu ia cu o mână banii bucureştenilor din taxe şi impozite şi cu cealaltă îi distribuie unui sistem clientelar de care nu este deloc străin. "Evenimentul zilei" nu a avut niciun moment intenţia de a o opri de la publicare. (Stelian Negrea)

"Ce, eu nu sunt la DNA. Ce, mă, io nu dau explicaţii în scris. Eşti procuror, ce, mă?" SORIN OPRESCU, primarul general al Capitalei

PAŞII INVESTIGAŢIEI

Jurnalism riguros şi deontologic

  • Ancheta referitoare la reţeaua furnizorilor de echipamente medicale care duce la Sorin Oprescu a fost demarată în urmă cu mai bine de o lună şi a implicat interviuri cu zeci de persoane din lumea şi din industria medicală;
  • Ancheta a respectat toţi paşii unui demers jurnalistic riguros şi deontologic incluzând, printre altele, întrebări trimise pe email primarului general şi tuturor celor vizaţi;
  • Nici Sorin Oprescu şi nici ceilalţi vizaţi nu au dorit să avem o întâlnire, aşa cum le-am solicitat, pentru a clarifica subiectele legate de această reţea de furnizori de echipamente medicale. Au preferat să furnizeze răspunsurile lor pe email. (Stelian Negrea)

PE FIRUL ANCHETEI

"Au refuzat să ne dea date şi cifre relevante"

EVZ: Cum ai început ancheta? Stelian Negrea: Materiale pe acest subiect au mai apărut, însă nimeni nu a făcut până acum legătura directă dintre aceste achiziţii de echipamente medicale de către spitalele bucureştene şi interesele directe ale familiei primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. E o provocare pentru orice jurnalist să demonstreze acest lucru, iar reacţia abracadabrantă a lui Oprescu dovedeşte că am reuşit.

Cum au reacţionat autorităţile? Au încercat să blocheze informaţia? Au reacţionat ca şi cum le-aş fi descoperit cel mai mare secret al lor. Fie s-au ţinut băţoase şi arogante ocolind întrebările, fie au început să generalizeze, încercând să dilueze subiectul. Una peste alta, au refuzat să ne ofere date şi cifre relevante.

Cum a decurs schimbul de întrebări şi răspunsuri cu Sorin Oprescu? I-am trimis nişte întrebări pe email şi i-am solicitat o întâlnire în care să discutăm pe marginea acestora. A preferat să-mi trimită nişte răspunsuri generale pe email, ocolind întrebările incomode.

Au existat încercări de întârziere sau de blocare a publicării anchetei? Nu. S-a respectat întocmai calendarul de documentare, redactare şi planul de publicare a materialelor. (Mara Popescu) Citiţi şi:

  • EXCLUSIV EVZ. Sorin Oprescu, naşul mafiei spitalelor bucureştene
  • Cum pun SRL-uri de apartament mâna pe banii spitalelor din Bucureşti
  • Omul lui Vîntu, în reţeaua SRL-urilor din jurul familiei lui Oprescu
  • Sorin Oprescu, speriat de dezvăluirile EVZ