Evenimentul Zilei > Justitie > Panică la Ministerul Justiției. STATUL a rămas fără BANI. Avocații sunt REVOLTAȚI
Panică la Ministerul Justiției. STATUL a rămas fără BANI. Avocații sunt REVOLTAȚI

Panică la Ministerul Justiției. STATUL a rămas fără BANI. Avocații sunt REVOLTAȚI

Avocaţii care acordă asistenţă judiciară din oficiu au transmis Ministerului Justiţiei un memoriu în care reclamă întârzieri la plata onorariilor.

Ministerul Justiției a confirmat că, la finalul lunii octombrie, erau plăţi restante de peste 3,2 milioane de lei, dar spune că vor fi efectuate după rectificarea bugetară, care a avut loc vineri, 23 noiembrie.

„Uniunea Naţională a Barourilor din România formulează prezentul memoriu prin care solicită sprijin pentru ca, în procedurile de rectificare bugetară ce sunt în atenţia Guvernului României, să dispuneţi luarea măsurilor prevăzute de lege pentru includerea bugetului Ministerului Justiţiei a sumelor necesare pentru asigurarea plăţii la timp a remuneraţiei cuvenite pentru plata serviciilor profesionale ale avocaţilor realizată pentru a asigura asistenţa judiciară în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege. În prezent, în spaţiul public, Barourile Bucureşti şi Dolj reclamă distorsiuni la asigurarea plăţii la timp remuneraţiilor cuvenite avocaţilor, majoritatea desemnaţi avocaţii din oficiu în cauze penale în care apărarea prin avocat este obligatorie. Situaţia s-a constatat după intrarea în vigoare a Ordonanţei 78 din 2018 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018”, se arată în memoriul transmis, joi, 22 noiembrie, de către avocaţi Ministerului Justiţiei şi dat publicităţii, vineri, 23 noiembrie, de către MJ.

Potrivit documentului, asistenţa judiciară şi extrajudiciară pentru persoanele defavorizate şi persoanele vulnerabile este asigurată de un număr total de 5.736 de avocaţi la care se adaugă 3.024 de curatori speciali.

„Pentru achitarea onorariilor privind asistenţa judiciară în primele trei trimestre ale anului 2018 au fost efectuate deschideri de credite de 37,7 milioane de lei, rezultând un buget rămas de utilizat în sumă de 215.000 de lei. Astfel, în luna octombrie, din necesarul de credite solicitat de instanţele judecătoreşti pentru achitarea onorariilor aferente lunii septembrie, în sumă de 3,4 milioane de lei, fost efectuată o deschidere parţială, în sumă de 215.000 de lei înregistrându-se sume neonorate avocaţilor din oficiu în sumă de 3,2 milioane lei”, se arată în răspunsul Ministerului Justiţiei