Fostele staruri Johan Cruyff şi Ruud van Nistelrooy cred că ibericii au prima şansă la câştigarea actualei ediţii a Cupei Mondiale.
După ce, timp de o lună, a acaparat atenţia întregului glob, Cupa Mondială din Africa de Sud a ajuns la ultimele două reprezentaţii. Cea mai importantă este cea dintre Olanda şi Spania, care se vor înfrunta mâine-seară (ora 21.30, în direct pe TVR 1), pe arena "Soccer City" din Johannesburg, pentru titlul de cea mai bună echipă a lumii. Cine va învinge, va câştiga pentru prima dată în istoria ei trofeul suprem.
Olanda a mai avut două ocazii de a se încununa regina lumii. În 1974, "Portocala Mecanică" a jucat finala Cupei Mondiale împotriva Germaniei, pe care a pierdut- o, însă, cu scorul de 1-2.
Patru ani mai târziu, batavii au ajuns din nou în finala tureului final, dar au cedat şi de această dată, scor 1-3, în faţa Argentinei, gazda întrecerii. La acest turneu final, deşi nu era cotată printre favorite, Olanda a mers "ceas", câştigând toate partidele. Una dintre "victime" a fost chiar Brazilia, eliminată în "sferturi".
Spania, în schimb, joacă în premieră o finală de Cupă Mondială. Campioni europeni în 2008, ibericii erau însă cotaţi de specialişti, înaintea turneului final, cu prima şansă (alături de Brazilia) la cucerirea titlului mondial.
Spaniolii au început întrecerea cu stângul, pierzând, scor 0-1, primul meci din grupă, cu Elveţia, dar s-au redresat la timp şi, chiar dacă n-au jucat tot timpul spectaculos, au ajuns în postura de a evolua mâine-seară cu trofeul pe masă.
Olanda are doi jucători (Robben şi Sneijder) între cei 10 nominalizaţi de FIFA pentru titlul de cel mai bun fotbalist al Cupei Mondiale, iar Spania trei (Iniesta, David Villa şi Xavi). ANUNŢ-ŞOC
Idolul batavilor ţine cu ibericii
Întreaga Olandă este surprinsă, după ce Johan Cruyff, cel mai mare fotbalist batav din istorie, a spus că va fi suporterul Spaniei în finala Campionatului Mondial.
"Nu pot să mă prefac. Spania joacă, de la mijloc în sus, cel mai frumos fotbal. Absolut încântător, în permanentă mişcare. Ei împing fără oprire mingea spre poarta adversă. Mijlocaşi ca Xavi, Sergio Busquets, Iniesta sau chiar tânărul Pedro îţi fac spectacol din ficare atingere de balon. Nu are cum să fie altfel, pentru că este şcoala inegalabilă a Barcelonei, cu jucători pentru care mingea e prietenul cel mai bun. De aceea nu am cum să abdic de la principiile mele. Voi ţine cu Spania, pentru a câştiga fotbalul-spectacol", a spus Cruyff.
Invidios pe o posibilă victorie a generaţiei actuale?
Johan Cruyff este considerat de foarte mulţi specialişti cel mai bun fotbalist european din istorie. El a fost căpitanul naţionalei "Portocalei Mecanice", în 1974, atunci când, la prima participare la un Campionat Mondial, olandezii disputau finala contra Germaniei (scor 1-2). În 1978, Olanda ajungea iarăşi în finală, cu ţara-gazdă, Argentina, şi pierdea (scor 1-3).
Până astăzi, acele performanţe au rămas un reper pentru fotbalul batav, dar jucătorii actualei generaţii au reuşit să egaleze, ca rezultat, vremurile de aur.
Declaraţiile ciudate oferite de Cruyff înaintea finalei ar putea veni tocmai din teama că jucătorii actuali ar putea să obţină victoria finală.
Un alt mare jucător olandez, Ruud van Nistelrooy, spune că va ţine cu naţionala ţării sale, dar că, în opinia sa, spaniolii pornesc cu prima şansă. "Voi ţine cu Olanda, dar cred că Spania este favorita finalei. Fotbal ca ibericii nu mai joacă nimeni. Nicio echipă nu poate să plimbe mingea aşa cum o fac ei. Totuşi, olandezii pot fi periculoşi prin exploziile lui Robben şi Sneijder", a spus fostul jucător al echipei spaniole Real Madrid. (Andrei Călin)
Finala, duminică - 21:30, TVR 1
Olanda - Spania
Olanda: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst, Van Bommel, De Jong, Robben, Sneijder, Kuyt, Van Persie. Antrenor: Bert van Marwijk.
Spania: Casillas - Capdevila, Puyol, Pique, S. Ramos, Xabi Alonso, Busquets, Pedro, Xavi, Iniesta, D. Villa. Antrenor: Vicente del Bosque.
Arbitru la centru: Howard Webb (Anglia). Stadion: "Soccer City" – Johannesburg.
ÎNCREZĂTORI
Bert van Marwijk, selecţionerul Olandei, şi atacantul Dirk Kuyt recunosc faptul că Spania e o forţă în lume, dar sunt convinşi că "Portocala Mecanică" poate câştiga titlul suprem
Sorin Dumitrescu
Spania este marea favorită a finalei de mâine-seară, de la Johannesburg. De la oameni de fotbal, suporteri, ziarişti şi până la Paul (celebra caracatiţă-oracol din Germania), cu toţii mizează pe succesul elevilor lui Vicente del Bosque. Bert van Marwijk, selecţionerul echipei Olandei, recunoaşte şi el că Spania are prima şansă în acest joc, dar, în acelaşi timp, se arată încrezător în posibilitatea ca jucătorii săi să devină cei mai buni din lume.
"Spania joacă cel mai bun şi cel mai frumos fotbal din ultimii ani. Este cea mai bună echipă din lume. Am un mare respect pentru spanioli, dar nu mă tem deloc. Această finală este o provocare uriaşă pentru jucătorii mei şi cred foarte mult în şansele noastre", a spus Van Marwijk. "Nu ne temem. Nemţilor le-a fost frică de Spania şi de aceea au pierdut. Fotbalul olandez este foarte puternic şi sunt convins că echipa noastră poate învinge orice adversar", a precizat şi mijlocaşul Kuyt.
Puyol se simte, în sfârşit, spaniol
Fundaşul Puyol, autorul golului care a calificat Spania în finala Cupei Mondiale, a făcut o declaraţie surprinzătoare. "Abia acum simt cu adevărat că am jucat pentru toată Spania. Cu toţii suntem spanioli, indiferent că venim de la Madrid, Barcelona sau din altă parte", a spus jucătorul, care este legitimat la FC Barcelona.
De ce este atât de senzaţională această afirmaţie? Pentru că Puyol a fost până acum un separatist convins, un susţinător înfocat al independenţei Cataluniei! Fundaşul a fost auzit foarte des spunând că această regiune poate să se guverneze şi să se dezvolte singură.
Căpitanul catalanilor nu este un simpatizant al mişcărilor de eliberare prin violenţă, gen ETA, din Ţara Bascilor, dar nici nu este foarte încântat ca Barcelona să ţină o bună parte din regiunile sărace ale ţării. Spania este în criză financiară şi jucătorul găseşte cauza în aceste discrepanţe regionale economice. Până una-alta, golul său a făcut fericită o ţară întreagă şi un titlu mondial poate că l-ar face să se simtă de-acum înainte sută la sută spaniol. Roşu e culoarea preferată a lui Paul! Cine ar fi crezut că o caracatiţă aflată în acvariul din localitatea germană Oberhausen avea să pună pe jar întreaga lume a fotbalului începând cu anul 2008? La Campionatul European de acum doi ani, caracatiţa Paul a greşit un singur pronostic: tocmai finala adjudecată de Spania.
Acum, la Cupa Mondială, Paul a fost foarte exact în succesele Germaniei în faţa Australiei, Angliei, Ghanei şi Argentinei. La fel de exactă a fost caracatiţa şi când a pronosticat eşecurile "panzerelor" cu Serbia, în grupe, şi în semifinala cu Spania.
Mulţi susţin că un rol determinant în alegerile lui Paul l-ar avea culoarea roşie, care îl atrage ca un magnet. Lucrurile par să se lege, ţinând cont că roşul nu există pe steagul Australiei. Totodată, drapelul Serbiei are mai mult roşu decât cel german.
Din nou Germania a avut supremaţie la culoarea roşie în faţa Ghanei, iar contra Argentinei nici nu se mai discută, sudamericanii neavând roşu pe drapel. În schimb, Spania e roşie complet, şi Paul a uitat de nemţi în semifinale. Pentru locul trei, Uruguay iarăşi nu are roşu, iar la finală, Spania e roşie, iar Olanda - portocalie. Ar putea fi o explicaţie pentru aceste pronosticuri ale caracatiţei.