Evenimentul Zilei > Actualitate > Până în 2015, maşinile vor „suna” la 112 în caz de accident
Până în 2015, maşinile vor „suna” la 112 în caz de accident

Până în 2015, maşinile vor „suna” la 112 în caz de accident

Sistemele de apel de urgenţă, eCall, care alertează automat serviciile de salvare în caz de accident trebuie instalate în toate noile modele de maşini şi camionete până în octombrie 2015, ca urmare a unei decizii adoptate azi de Parlamentul European.

Propunerea privind instalarea sistemelor eCall vine în contextual în care, în 2012, 28.000 de oameni au murit în accidente de maşină în UE, iar 1,5 milioane au fost răniţi.

"Instalarea unui sistem public de apeluri de urgenţă în UE reprezintă o realizare foarte importantă pentru siguranţa utilizatorilor transportului rutier european. În jur de 2500 de vieţi ar putea fi salvate în Europa în fiecare an, iar în zeci de mii de cazuri gravitatea rănilor ar putea fi redusă. Apelurile electronice vor fi gratuite, astfel încât să poată beneficia de ele orice şofer din Europa, indiferent de maşina pe care o conduce", a spus raportorul Olga Sehnalova .

Sistemul eCall instalat în autovehicule utilizează tehnologia numărului de urgenţă 112 pentru a alerta automat serviciile de salvare în cazul unui accident serios. Sistemul poate indica locaţia exactă, contribuind la un ajutor acordat mai rapid, ceea ce poate salva vieţi, reduce gravitatea rănilor şi micşorează costurile ambuteiajelor.

eCall, obligatoriu până în 2015

Propunerea legislativă stabileşte octombrie 2015 ca data finală la care producătorii să fie pregătiţi să instaleze echipamentele eCall în noile modele de maşini şi camionete. Cu toate acestea, pentru a răspunde cererii din partea industriei de a avea mai mult timp pentru a dezvolta şi a testa sistemul, deputaţii au lăsat deschisă posibilitatea amânării acestui termen.

Transmiterea datelor necesare pentru operaţiunile de salvare, dar nu urmărire

Deputaţii au întărit o prevedere din propunerea legislativă care privea protecţia datelor, pentru a se asigura că vehiculele echipate cu sisteme de apel de urgenţă nu vor face subiectul unor urmăriri permanente. Atunci când un accident va activa un apel electronic, datele transmise automat centrelor de urgenţă vor cuprinde doar tipul activării, clasa vehiculului, tipul de carburant, ora accidentului, locaţia exactă a vehiculului, direcţia de deplasare şi numărul de centuri de siguranţă închise, se arată în amendamentele Parlamentului.

Apelul de urgenţă, gratuit

Estimările Comisiei arată că echipamentele pentru apeluri electronice ar putea costa în jur de 100 euro bucata, dacă vor fi instalate în toate vehiculele. Deputaţii au adăugat că acesta este un serviciu public care utilizează numărul 112 şi de aceea trebuie să fie gratuit pentru utilizatori.

Regulamentul privind apeluri electronice a fost aprobat în primă lectură cu 485 de voturi la 151 şi 32 de abţineri. Consiliul poate accepta poziţia Parlamentului sau poate adopta propria sa poziţie, pentru discuţii ulterioare cu Parlamentul.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: