Evenimentul Zilei > Social > Pământul va fi lovit direct de două furtuni solare. Care vor fi consecințele
Pământul va fi lovit direct de două furtuni solare. Care vor fi consecințele

Pământul va fi lovit direct de două furtuni solare. Care vor fi consecințele

Pământul va fi lovit de fluxul de plasmă provocat de două furtuni solare. "Furtuna canibalică" se îndreaptă spre Terra cu o viteză uimitoare de 1,8 milioane de kilometri pe oră.

Experții de la Administrația Națională de Oceanografie și Atmosferică (NOAA) din Statele Unite au anunțat că s-au produs două erupții solare ”canibalice” în 14 și 15 august 2022. Acestea au lansat ejecții de masă coronală.

Erupțiile solare călătoresc cu viteza de 1,8 milioane de kilometri pe oră. Mai mult decât atât, experții spun că vor lovi Pământul în cursul zilei de joi, 18 august, și vineri, 19 august, putând perturba rețelele electrice, comunicațiile prin satelit, undele radio, GPS și ducând la formarea de aurore boreale.

Ejecția care se îndreaptă spre Pământ a fost denumită de astronomi ”canibalică” deoarece ea este o combinație a celor două erupți solare, existând 10% șanse să fie încadrată în clasa X, cea mai periculoasă, fiind capabilă de evenimente majore la nivelul solului.

Când au început să se formeze erupțiile solare

Fluxul de plasmă este cunoscut sub numele de ejecție de masă coronală (CME). Acest flux a scăpat luni, 15 august, de pe suprafața Soarelui, de pe pata AR3078 și apoi a înghițit o ejecție anterioară, care fusese eliberată cu o zi înainte. În acest moment, este o combinație a două erupții uriașe cu câmpuri magnetice încurcate și plasmă comprimată, gaz puternic ionizat. În plus, despre ele se știe că provoacă furtuni geomagnetice puternice.

Experții de la NOAA se așteaptă la furtuni geomagnetice de tip G1 (minoră) și G2 (moderată), producând aurore boreale din nordul Statelor Unite până în sud, spre New York și Idaho. De asemenea, a fost emisă o avertizare de erupție din clasa X (cea mai periculoasă), fiind șanse de 10%. Totuși, prognoza anunță că s-ar putea produce una moderată din clasa M, șanse de 30%.

Trebuie menționat faptul că aceste CME-uri pot lansa miliarde de tone de material coronal din Soare, format din plasmă și câmp magnetic. Experții de la SpaceWeather și NOAA arată pe prognozele lor că furtuna geomagnetică va lovi Pământul în cursul zilei de joi, 18 august, și vineri, 19 august, cu o viteză maximă de 507 kilometri pe secundă (1.825.200 de kilometri pe oră), potrivit Daily Mail.