NASA în alertă! Au apărut două grupuri masive de pete solare care ar putea devora Pământul întreg. FOTO

NASA în alertă! Au apărut două grupuri masive de pete solare care ar putea devora Pământul întreg. FOTO Sursa: Pixabay

Cele două grupuri masive de pete solare, cunoscute sub numele de AR 2993 și AR 2994, au fost vizibile în urmă cu câteva zile în limbul de nord-est al soarelui, după ce au devenit active în timp ce erau încă ascunse de discul solar. Aceste pete solare sunt atât de gigantice încât ar putea devora Pământul întreg. Iar NASA avertizează că vor fi erupții solare puternice care vor afecta planeta.

Două roiuri imense de pete solare au apărut la suprafață. Oamenii de știință spun că vor erupe puternic în lunile următoare. Unele dintre petele solare sunt atât de gigantice încât ar putea înghiți Pământul întreg.

Cunoscute sub numele de „regiuni active” 2993 și 2994 ( AR2993 și AR2994 ), noile grupuri de pete solare par să fie urmate de un al treilea grup de pete solare - încă ascuns în spatele limbului de nord-est al soarelui - provocând o erupție solară puternică care a ratat Pământul în urmă cu câteva zile.

NASA: Soarele este extrem de activ în ultima perioadă

Acestea acoperă o suprafață mult mai mare decât diametrul Pământului şi provoacă perturbări magnetice ale fotosferei vizibile a soarelui. Încurcăturile magnetice și destrămarea soarelui au loc în cicluri de 11 ani, fiecare ciclu solar având faze de activitate scăzută și ridicată. Ciclurile de activitate solară au fost numerotate din 1775, când a început înregistrarea extinsă a activității petelor solare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele două grupuri masive de pete solare, cunoscute sub numele de AR 2993 și AR 2994, au devenit vizibile în urmă cu câteva zile la limbul de nord-est al soarelui, după ce au devenit active în timp ce erau încă ascunse de discul solar.

Ne aflăm în prezent în ciclul solar 25, care încă nu a atins apogeul, sugerând că va urma și mai multă activitate pete solare.

„Sunt sigur că vom vedea regiuni active mai mari în următorii câțiva ani”, a declarat fizicianul solar Dean Pesnell de la Goddard Space Flight Center al NASA pentru Live Science.. „Regiunile active 2993 și 2994 sunt de dimensiuni medii și nu reprezintă tot ce poate produce Solar Cycle 25.”

Pericol pentru rețelele electrice, sateliți, rețelele de comunicații și, potențial, chiar și pentru călătorii în spațiu

Ciclul actual este de așteptat să atingă activitatea maximă la sfârșitul anului 2024 sau începutul lui 2025. Energia din regiunile active poate fi eliberată sub formă de radiații (erupții solare) și ejecții de masă coronală (CME), care sunt bile de plasmă super fierbinți. Astfel de erupții solare și CME-uri pot crea aurore frumoase, dar pot prezenta și un pericol pentru rețelele electrice, sateliți, rețelele de comunicații și, potențial, chiar și pentru călătorii în spațiu, dincolo de protecția câmpului magnetic al Pământului .

Jan Janssens, specialist în comunicații la Centrul Solar-Terestru de Excelență din Bruxelles, a declarat pentru Live Science că soarele a fost deja foarte activ în ultimele câteva săptămâni și nu există nicio așteptare ca acesta să devină mai puțin activ în curând.

Săptămâna trecută, Pământul a scăpat o ejecție de plasmă solară puternică

Oamenii de știință împart erupțiile solare în cinci clase, fiecare de 10 ori mai puternică decât ultima - A, B, C, M și X, potrivit NASA. Fiecare categorie are nouă divizii; iar cele mai puternice rachete din clasa X pot deține de peste 10 ori puterea unei rachete X1, așa că, teoretic, nu există limită la cât de mari pot ajunge – cele mai puternice înregistrate, în 2003, au copleșit senzorii la X28.

Centrul de predicție a vremii spațiale al Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere (NOAA) a raportat că un puls de raze X de la erupția X1 de duminică a provocat o întrerupere puternică la frecvențele radio sub 30 MHz în Asia de Sud-Est și Australia.

Cu toate acestea, atunci când CME-urile au impact asupra Pământului, pot avea efecte grave prin copleșirea rețelelor electrice sau a comunicațiilor radio, de exemplu, sau chiar rănirea astronauților din spațiu.

De asemenea, pot deteriora în mod direct partea electronică sateliților și pot încălzi gazele din atmosfera superioară pentru a provoca o rezistență crescută a sateliților pe orbite joase, relatează livescience.