Palestinieni din Gaza, umiliţi şi reţinuţi de soldaţii israelieni doar în lenjerie intimă

Palestinieni din Gaza, umiliţi şi reţinuţi de soldaţii israelieni doar în lenjerie intimă Soldați israelieni. Sursa foto: Arhiva EvZ

Imagini din Gaza arată soldaţi israelieni reţinând zeci de bărbaţi îmbrăcaţi doar în lenjerie intimă.

Palestinieni, reţinuţi doar în lenjerie intimă. Imagini din Gaza care au circulat joi pe reţelele sociale au arătat arestarea în masă de către armata israeliană a unor bărbaţi care au fost obligaţi să se dezbrace. Să îngenuncheze pe stradă, să stea legaţi la ochi şi să se urce în remorca unui vehicul militar, relatează CNN.

Circumstanţele şi datele exacte ale reţinerii sunt neclare, dar identităţile unora dintre deţinuţi au fost confirmate de colegi sau membri de familie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Palestinieni, umiliţi de soldaţii israelieni

Cel puţin unii dintre bărbaţi sunt civili fără afiliere cunoscută la grupuri militante. Potrivit unei conversaţii avute de CNN cu una dintre rudele lor şi a unei declaraţii a unuia dintre angajatorii lor

O reţea de ştiri. Monitorul Euro-Mediteranean pentru Drepturile Omului a postat imaginile şi a transmis într-o declaraţie pe site-ul său că „armata israeliană a reţinut şi a abuzat grav zeci de civili palestinieni”.

„Monitorul Euro-Med a primit informaţii conform cărora forţele israeliene au lansat campanii de arestare aleatorie şi arbitrare împotriva persoanelor strămutate. Printre care se află inclusiv medici, persoane din mediul academic, jurnalişti şi bărbaţi în vârstă”, se arată în declaraţie.

Palestinieni reţinuţi

Sursă foto: captură video

Terorişti sau civili?

Forţele de Apărare Israelului nu au răspuns solicitării CNN de a comenta imaginile. CNN a localizat geografic unele dintre imagini în Beit Lahia, la nord de oraşul Gaza.

Mass-media israeliană, fără a indica o sursă, a descris imaginile ca pe o predare a membrilor Hamas.

Un jurnalist l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt al IDF contraamiralul Daniel Hagari, despre imagini în timpul unei conferinţe de presă de joi, spunând: „Am văzut imagini cu mulţi prizonieri, terorişti Hamas, pe care IDF i-au arestat în timpul operaţiunilor terestre”.

Hagari a spus că, în lupta împotriva Hamas, „cei rămaşi în zonă ies treptat”. „Investigăm şi verificăm cine are legături cu Hamas şi cine nu”, a spus el.

„Îi arestăm pe toţi şi îi interogăm. Vom continua să distrugem fiecare dintre aceste bastioane până când vom termina”.

Jurnalişti palestinieni, printre prizonierii armatei israeliene

Într-o declaraţie, Al-Araby Al-Jadeed a informat că unul dintre corespondenţii săi şi mai mulţi membri ai familiei acestuia se numără printre cei reţinuţi în cadrul incidentului prezentat în imagini.

„Astăzi, joi, armata de ocupaţie israeliană l-a arestat pe jurnalistul şi directorul biroului „‘The New Arab’ ” din Gaza. Colegul nostru Diaa Al-Kahlot, de pe strada Market din Beit Lahia, împreună cu un grup de fraţi, rude şi alţi civili”, a scris Al-Araby Al-Jadeed.

„Ocupaţia i-a forţat în mod deliberat pe cei din Gaza să-şi scoată hainele. Să-i percheziţioneze şi să-i umilească pe palestinieni atunci când au fost arestaţi înainte de a-i duce către o destinaţie necunoscută. Conform celor relatate de cei de acolo.

Au fost distribuite imagini şi clipuri video în care soldaţi arestează zeci de locuitori din Gaza, folosind metode criminale şi umilitoare”, se mai arată în declaraţie.

Hussam Kanafani, redactorul-şef Al-Araby Al-Jadeed, a susţinut că Al-Kahlot şi familia lui sunt încă dispăruţi. „Vom depune toate eforturile posibile, în cooperare cu instituţiile şi organizaţiile internaţionale preocupate de drepturile şi libertatea jurnaliştilor din lume, pentru a stabili unde se află colegul nostru Diaa şi a-l elibera cât mai curând posibil”, a spus Kanafani.

CNN a vorbit cu o rudă a altor bărbaţi deţinuţi, Hani al-Madhoun. „Forţele israeliene au sosit pe stradă şi au chemat toţi bărbaţii să iasă şi s-au conformat”, a declarat al-Madhoun pentru CNN.

„Această casă a fost locul lor de refugiu după ce cele două case ale noastre au fost distruse, a precizat ruda. Al-Madhoun a spus că a luat legătura cu sora sa, care se află în Gaza.