Unul dintre cele mai importante monumente arhitectonice din ţară, Palatul Culturii din Iaşi, este „zgâlţâit“ zilnic din cauza lucrărilor de la controversatul proiect imobiliar Palas, al omului de afaceri Iulian Dascălu.
Angajaţii instituţiei spun că trepidaţiile provocate de utilajele de mare tonaj ale constructorului sunt resimţite uneori ca nişte cutremure cu magnitudine mică. Apogeul a fost atins săptămâna trecută, când Teatrul de Vară, situat la 30 de metri de Palatul Culturii, a fost dărâmat prin implozie pentru a face loc construcţiilor proiectate la Palas.
„Unuia dintre colegii mei i-a căzut telefonul mobil de pe masă, aşa de tare s-a zguduit Palatul. Toată lumea a crezut că-i cutremur, fetele de la muzee şi de la bibliotecă au fugit afară speriate“, povesteşte unul dintre angajaţii Centrului Muzeal „Palatul Culturii“. Pe de altă parte, oamenii spun că se confruntă din ce în ce mai des şi cu pene de curent. „De când a început construcţia la Palas avem tot mai des pene de curent. Uneori se întrerupe lumina la un interval de 10 minute şi sunt tot mai dese“, susţine Florin Şova, responsabil cu serviciul IT din cadrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Asachi“, instituţie ce funcţionează în clădirea Palatului Culturii.
REACŢIE
Constructorul susţine că totul e sub control
Speriaţi de consecinţe, reprezentanţii Palatului Culturii au cerut explicaţii investitorului privat, care susţine că nu este nicio problemă. Astfel, firma lui Dascălu spune că nivelul trepidaţiilor este supravegheat de specialişti de la Facultatea de Construcţii, din cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“. „Măsurătorile efectuate până acum au relevat că lucrările desfăşurate în cadrul proiectului Palas nu au depăşit limitele superioare standardizate, care ar putea pune în pericol obiecte fragile din construcţiile limitrofe“, se arată într-un comunicat semnat de Iulian Dascălu. Conducerea Palatului are dubii în ceea ce priveşte măsurătorile.