Evenimentul Zilei > Monden > Păcăliciul zilei. Lucian Mîndruță, Păcălici din convingere
VIDEO

Păcăliciul zilei. Lucian Mîndruță, Păcălici din convingere

Am mai spus-o. Toți la un moment dat, din greșeală, din neatenție, din neglijență, putem fi Păcălici. Unii, însă, nu se pot desprinde de condiția asta.

Un exemplu este fostul nostru coleg, Lucian Mîndruță. Iată ce spunea în 25 martie.

Emisiune de Mirel Curea

„Am obosit. Azi chiar am obosit sa mă mai uit, să mai citesc, să mai ascult ce spune lumea.

Dar cel mai tare am obosit de atâta neîntelegere.

Citesc chiar la oameni pe care îi apreciez comentarii absolut copilărești. Ca de exemplu „de ce să închidem magazinele mai devreme? Păi n-o să ne înghesuim și mai tare in ele?”.

Acum 100 de ani Creangă se întâlnea și el cu același fenomen. Iar el a avut curajul să-i dea numele corect. În nuvela „Prostia Omenească”, Creangă descrie cazul (nu mă îndoiesc că real) al celor doua femei care descoperă un drob de sare deasupra leagănului copilului.”

Adică, cei care reușeau să facă o socoteală aritmetică și ajungeau la concluzia că lumea se va cam înghesui, nu „cam”, ci se va înghesui bine, sunt niște proști, ne spunea el.

Lucian Mîndruță: „E nevoie de o politică inteligentă”

În 4 aprilie, iată ce spunea același Lucian Mîndruță, adică cu o săptămână și ceva mai târziu.

„Treaba asta cu închiderea magazinelor mai devreme pare în acest moment o greșeală pentru destui dintre oamenii care îmi scriu. Nu știm dacă a generat cifre mai mici (incidentele scad, e drept) dar sigur a pus pe piață o grămadă de imagini cu cozi.

Cei care îmi scriu au un argument greu de demolat: “nu face decât să înghesuie oamenii la case în ultima oră de program și să îi enerveze până ies în stradă””, descoperea Lucian Mîndruță.

Dar vine și cu sfatul.

„E de făcut politică inteligentă. Nu poți legifera fără să ai și simpatia unui public care nu vrea să înțeleagă sau nu poate.”

Adică tot cam proști sunt.

„Trebuie să fii flexibil și să dai oamenilor soluții acceptabile, bine explicate și care să și PARĂ raționale, nu doar să fie”, e el filosof.

„Altfel le va da PSD-ul, sau AUR, cu mult mai populiste, și știm cu toții deja unde ne duce asta.”

Și Păcălici și prost. De behăie

E Păcălici! Dar stați un pic. Dacă tot a adus în discuție prostia, să-i facem jocul. Așadar, este prost de behăie!

Doar proștii nu au capacitate imaginativă. Îi era foarte complicat să facă un calcul aritmetic de ocupare a unui spațiu dat, de un număr constant de oameni, pe durate de timp diferite, din care să-i rezulte creșterea de densitate în cazul duratei de timp mai mici?

Trebuie să-l sune cunoscuții, dar „mulți”, ca să înțeleagă și el ceva de la ei? Mai mult! Trebuia să vadă și niște poze ca să se prindă de un lucru atât de simplu?

Așadar, și Păcălici, și prost! Cum ziceam, de behăie.