Evenimentul Zilei > Actualitate > Ovidiu Silaghi, despre Bechtel: „Nu pot să bat cu pumnul în masă atâta vreme cât eu sunt în culpă”
Ovidiu Silaghi, despre Bechtel: „Nu pot să bat cu pumnul în masă atâta vreme cât eu sunt în culpă”

Ovidiu Silaghi, despre Bechtel: „Nu pot să bat cu pumnul în masă atâta vreme cât eu sunt în culpă”

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a anunţat astăzi, la Târgu Mureş, că după alegerile locale va discuta cu premierul Victor Ponta pentru găsirea unei soluţii în cazul plăţilor restante către compania americană Bechtel, pentru care nu există acoperire în bugetul ministerului.

"Trebuie să am o discuţie cu primul-ministru, nu în prima şedinţă de Guvern, dar miercurea viitoare, după alegeri, de altfel cu dânsul mă voi întâlni şi la Satu Mare, să vedem ce soluţii găsim. Bechtel-ul continuă lucrările, nu se opresc, dar mi se pare normal să ne onorăm contractele, chiar dacă e făcut de vechiul Guvern, e normal să ne onorăm contractele şi promisiunile. Atâta vreme cât reuşim să asigurăm finanţarea, ei lucrează, că nu au niciun motiv să nu lucreze. Asta e problema: asigurarea finanţării (…) Împreună cu ministrul de Finanţe şi cu premierul trebuie să găsim o sursă de finanţare (…) Oricât de creativ aş fi nu pot să creez bani", a susţinut ministrul, citat de Agerpres.

Ovidiu Silaghi a spus că Autostrada Braşov-Cluj-Borş este o investiţie cu valoare foarte mare şi că statul român este într-o situaţie extrem de neplăcută, din cauza faptului că "urma să le achităm 240 de milioane de lei la sfârşitul lunii mai, aşa era acordul dintre Bechtel şi Guvernul Ungureanu" şi "am găsit alocat pentru această plată doar 98 de milioane de lei".

"Avem în pușculiță doar 98 de milioane lei din 240 de milioane"

"Destul de greu să te ţii de cuvânt faţă de un contractor, am constatat după o săptămână, să zici că-i dai 240 de milioane şi să nu ai în puşculiţă decât 98 de milioane de lei (…) Fiecare contract are termene de finalizare dar are şi termene de plată: or, noi dacă întârziem termenele de plată, evident că nicio estimare nu mai este realistă. După ce le dau diferenţa de bani, după aceea pot să-i chem din nou la discuţii să văd cum stau ei cu termenele de realizare. Eu acum nu ştiu când le pot da banii. Asta îmi este marea problemă, cea mai mare", a arătat Silaghi.

Acesta a precizat că va putea cere Bechtel să lucreze doar în momentul în ministerul său va plăti, că "acum am un minus în contractul cu ei" şi că "nu pot să mă duc să bat cu pumnul în masă atâta vreme cât eu sunt în culpă".

Autostrada Bucureşti – Ploieşti, dată în folosinţă pe 30 iunie

Ministrul Transporturilor a mai afirmat că tronsonul autostrăzii Bucureşti – Ploieşti se va da în folosinţă în data de 30 iunie şi că mai există şi alte proiecte în pregătire, cum ar fi autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, care are ca termen de finalizare a studiului de fezabilitate trimestrul al doilea din acest an.

În privinţa judeţului Mureş, ministrul Transporturilor a precizat că "anul 2009 a fost unul foarte trist" pentru acest judeţ, întrucât s-au pierdut două investiţii care ar fi urmat să fie finanţate prin BERD, constând în două şosele de ocolire, a municipiului Târgu Mureş şi a municipiului Reghin. Motivul pierderii acestor sume ar fi fost că "nu a existat interes pentru executarea acestor lucrări".

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.