Ovidiu Nicolescu, CNIPMMR: O nouă lege a IMM-urilor ar reduce cu 20% mortalitatea firmelor

Ovidiu Nicolescu, CNIPMMR: O nouă lege a IMM-urilor ar reduce cu 20% mortalitatea firmelor

Elaborarea unei noi legi pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM-uri), bazată pe modificarea Legii nr. 346/2004, ar reduce cu 20% rata mortalităţii în rândul firmelor existente la nivelul întregii ţări, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

"Prin apariţia noii legi, vom înregistra o creştere cu 50% a ratei de înfiinţare a firmelor noi, în timp ce rata mortalităţii în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii va scădea cu 20%. Anul trecut, creşterea netă a numărului de firme a fost de circa 20.000, în condiţiile înfiinţării unui număr cuprins între 110.000 şi 140.000 de societăţi noi. De fapt, riscul dispariţiei de pe piaţă a unei firme va scădea semnificativ, deoarece întreprinzătorii vor beneficia în continuare de finanţare avantajoasă, ştiut fiind faptul că în România creditele sunt de două ori mai scumpe decât în Europa", a afirmat Ovidiu Nicolescu.

Potrivit acestuia, Ordonanţa de Guvern nr. 6/2011 privind întreprinzătorii debutanţi a dus la înfiinţarea, în ultimul an, a unui număr de aproximativ 5.200 de firme, rezultând astfel un număr de aproximativ 10.000 de noi locuri de muncă (fiecare firmă având minim doi angajaţi).

"Ordonanţa de Guvern nr. 6/2011 a intrat în vigoare pe 22 februarie anul trecut, primele plăţi fiind făcute la sfârşitul lui 2011. În acest an, actul normativ este aplicabil din nou din luna februarie, iar în cursul acestei luni va fi transformat în lege. Cele două acte normative menţionate, respectiv OG nr. 6/2011 şi Legea nr. 346/2004, ce va fi modificată, sunt deosebit de importante pentru relansarea economiei, având în vedere faptul că şomajul în rândul tinerilor este foarte ridicat atât în ţară, cât şi pe plan extern - aproximativ 75 de milioane de tineri neavând un loc de muncă la nivel mondial", a mai spus Ovidiu Nicolescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre propunerile făcute de CNIPMMR în vederea modificării Legii nr. 346/2004 se numără şi obligativitatea rezervării pentru IMM-uri a unui procent de 50% din plafonul stabilit la nivel naţional privind ajutoarele de stat ce pot fi accesate. De asemenea, se doreşte realizarea unui program special, alimentat cu fonduri europene, pentru înfiinţarea de întreprinderi de către tinerii întreprinzători.