Orhideea care scrie pe blog

Orhideea care scrie pe blog

În Japonia, ţara unde calculatoarele şi blogurile sunt foarte populare, există chiar şi o plantă cu propriul jurnal on-line, relevă Reuters.

Denumită „Midori-san“, autoarea înfrunzită este o orhidee din specia Hoya Kerrii cu înălţimea de doar 40 de centimetri, găzduită într-un ghiveci dintr-o cafenea din oraşul Kamakura, situat în apropiere de capitala niponă, Tokio. „Midori-san“ postează pe blogul ei cu ajutorul unui senzor care înregistrează impulsurile electrice ale plantei şi prin intermediul unui algoritm care le „traduce“ în japoneză.

„Iniţial, am fost interesaţi să vedem ce simt plantele şi care sunt lucrurile la care reacţionează, în modalităţi pe care noi nu le putem vedea“, explică Satoshi Kuribayashi, unul dintre cercetătorii de la Universitatea japoneză Keio implicaţi în acest proiect. Intensitatea semnalelor electrice de pe suprafaţa frunzelor în formă de inimă ale lui „Midori-san“, care reacţionează la lumină sau la atingerea oamenilor, este măsurată de senzor. Acesta trimite informaţiile către un calculator, unde algoritmul le transformă în cuvinte, luând în calcul şi alţi factori precum starea vremii sau temperatura camerei.

„Astăzi a fost o zi însorită şi am putut să mă scald în lumină mult timp. M-am simţit foarte bine“, se poate citi într-una dintre postările plantei. Cercetătorii speră însă ca, pe viitor, postările să reflecte şi mai bine senzaţ iile şi sentimentele orhideei din cafenea.

Ne puteți urmări și pe Google News