Orele de somn ale copiilor

Orele de somn ale copiilor

Şcolarii trebuie să doarmă 9-11 ore pe noapte, iar cei mai mici - 10-12 ore.

Îndemnul "dormi ca să te faci mare" are o bază ştiinţifică foarte serioasă. Hormonul de creştere se eliberează în organismul copiilor mai ales în timpul în care dorm. O dereglare a activităţii acestui hormon poate duce la probleme grave, ce pot varia de la iritabilitate, lipsă de concentrare, rezultate slabe la şcoală până la întârzieri de creştere.

"În timpul nopţii se produce şi creşterea unui copil. Dacă somnul nu e în proporţii normale, hormonul nu se secretă corespunzător, iar copilul poate fi afectat de nanism hipofizar", atenţionează Radu Braga, cercetător în neuroştiinţe la Universitatea de Medicină "Carol Davila" din Bucureşti.

Stres, imunitate scăzută, risc mai mare de diabet

Ne puteți urmări și pe Google News

Copiii de grădiniţă au nevoie de 10 până la 12,5 ore de somn pe noapte ("puiul de somn" de la amiază e mai scurt pe măsură ce copilul creşte şi chiar poate să dispară în jurul vârstei de 5 ani). Pentru micuţii care merg la şcoală, timpul de somn necesar pe noapte e între 9,5 şi 11,5 ore.

Pe lângă o alimentaţie sănătoasă, lipsa stresului şi mişcare, somnul e cel mai important factor care poate ajuta în procesul de creştere al unui copil. A dormi suficient e important pentru cei mici din mai multe motive, plecând de la restabilirea energiei până la abilitatea creierului de a face conexiuni. Fără un program de somn adecvat pot apărea probleme de creştere, procesul fiind încetinit sau chiar împiedicat, apărând astfel nanismul.

"Pe lângă faptul că un copil care nu doarme nu este odihnit, el mai este şi stresat. Stresul are un efect inhibitor asupra procesului de creştere şi imunităţii, ceea ce produce modificări la nivelul funcţiilor superioare, care se manifestă prin tulburări de memorie, învăţare, proastă dispoziţie (copilul e mai nervos şi nu reuşeşte să mai socializeze)", completează cercetătorul Radu Braga.

În plus, pot fi afectaţi hormonii care controlează senzaţia de foame şi pofta de mâncare, astfel copilul ar putea suferi de obezitate. Scurtarea orelor de somn poate afecta modul în care corpul metabolizează mâncarea, ceea ce atrage rezistenţa la insulină, legată de apariţia diabetului de tip doi.

Stabiliţi un program riguros de somn

Printre cele mai frecvente semne care arată că un copil nu a dormit suficient se numără slăbiciunea şi letargia în timpul zilei, dificultăţile de concentrare la şcoală (scăderea notelor), dar şi dificultatea de a se trezi dimi neaţa.

Pentru a evita aceste probleme, specialiştii vă recomandă să stabiliţi un program "consistent" de somn. "Atunci când există un program riguros de somn, care nu se modifică, creierul învaţă să-şi facă menajul şi să-şi programeze ce are de făcut noaptea (creştere şi adaptare la cerinţele cotidiene)", adaugă cercetătorul Radu Braga.

"Un copil care nu doarme destul e şi stresat, iar stresul are un efect inhibitor asupra procesului de creştere şi asupra imunităţii." RADU BRAGA, cercetător în neuroştiinţe

AJUTOR

Cinci sfaturi pentru un somn liniştit

1. Stabiliţi un program de somn. Copiii care merg la şcoală ar trebui să fie în pat între 8.00 şi 9.00 seara.

2. Stabiliţi o rutină a somnului, care să transmită organismului semnale că e timpul să se întindă în pat. Asta poată să includă o baie, cititul unei poveşti, cântatul unei melodii lente, un pahar cu lapte dulce.

3. Asiguraţi-vă că încăperea este propice somnului (e bine să fie întunecoasă şi liniştită). Nu ţineţi în camera copilului televizor sau calculator. "Este bine ca micuţii să nu doarmă cu televizor sau lumină albastră pornită pentru că s-a demonstrat că inhibă secreţiile de melatonină, favorizând pubertatea precoce", explică Radu Braga.

4. Evitaţi stimulii înainte de culcare.

5. Nu schimbaţi programul în timpul weekendului sau al vacanţelor.

Citiţi şi:

  • Somnul insuficient duce la apariţia obezităţii
  • Alimentaţia corectă pentru un şcolar de nota 10
  • Somnul, alungat de tehnologie