Evenimentul Zilei > Economie > Ordonanța pentru amânarea ratelor, aprobată de Guvern. Până când se depun cererile
Ordonanța pentru amânarea ratelor, aprobată de Guvern. Până când se depun cererile

Ordonanța pentru amânarea ratelor, aprobată de Guvern. Până când se depun cererile

Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență privind amânarea plății ratelor, de actul normativ putând beneficia persoanele fizice și juridice care au fost afectate direct sau indirect de efectele pandemiei de COVID-19.

Plata ratelor bancare poate fi amânată cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020, a explicat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, după ședința de guvern. El a precizat că a propus această perioadă de grație de 9 luni pentru că ar putea fi persoane sau companii care ar dori să suspende ratele pentru perioade mai scurte.

”Având in vedere ca decizia Bancii Centrale a intervent după declararea pandemiei, vom menționa că este vorba de cei care au fost loviți direct sau indirect de acesată pandemie”, a spus Cîțu, precizând că cererile privind amânarea plății ratelor se trimit  ”cel mai târziu până  la încetarea stării de urgență pe teritoriul României”.

Solicitările vor putea fi făcute prin sistem electronic sau prin telefon, potrivit  lui Cîțu. Nu va fi nevoie de acte adiționale. Întrebat ce se va întâmpla cu dobânzile după perioada de suspendare, ministrul Finanțelor a răspuns: ”Dobânda se capitalizează la soldul creditului existent”.

Normele metodologice de aplicare a Ordonanței de Urgență privind amânarea plății ratelor bancare pentru persoane fizice sau persoane juridice vor apărea săptămâna viitoare, a încheiat Florin Cîțu.