Ordonanţa Boc - un act "demenţial"

Ordonanţa Boc - un act "demenţial"

Deputatul jurist Sergiu Andon consideră că ordonanţa Boc reprezintă un "act demenţial" şi va exacerba "dezmăţul" legislativ, cu efecte extrem de negative asupra sistemului juridic, dar şi asupra investitorilor străini care şi aşa sunt "oripilaţi" de instabilitatea din România.

Andon a comentat pentru Evz.ro că decizia Executivului de a introduce modificarea sau abrogarea actelor normative, înainte ca acestea să intre în vigoare, este una extrem de nefericită. În opinia juristului, ea este un uriaş pas înapoi în construcţia statului de drept întrucât România are deja o legislaţie extrem de stufoasă şi instabilă, care face ca justiţia să fie ineficientă. 

Andon a mai spus că actualii guvernanţi au fost afectaţi serios de "beţia puterii", ceea ce explică o decizie atât de aberantă şi chiar "deprimantă" din perspectiva unui jurist.

Deputatul PC a mai spus că era de aşteptat ca România să facă progrese în sensul coerenţei legislative şi al unei viziuni unitare, în loc să înlesnească şi mai mult amendarea legilor în funcţie de dispoziţia celui care deţine"pixul şi ştampila". Codurile, lovite de viciu de procedură  Ordonanţa a fost emisă sub pretextul că între data adoptării unor legi şi momentul intrării lor în vigoare pot interveni schimbări sociale care necesită o amendare a legii. Guvernanţii, prin vocea secretarului de stat din Ministerul Justiţiei, Alina Bica, susţineau că s-au referit doar la Codurile juridice care urmează să fie aprobate prin asumarea răspunderii Guvernului, însă vor intra în vigoare abia în 2011. Totuşi, ordonanţa Boc nu precizează niciunde că prevederile respective vor fi aplicate doar în astfel de situaţii, lăsând locul unor abuzuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

În context, Sergiu Andon a precizat că, dincolo de controversata ordonanţă, decizia Executivului de a-şi angaja răspunderea pentru Codurile juridice este extrem de discutabilă, atâta vreme cât acestea intraseră deja în procedură parlamentară la Senat. Retragerea lor şi aprobarea prin asumarea răspunderii Guvernului reprezintă iarăşi o încălcare a normelor democratice. El a adăugat că, dacă vor intra vreodată în vigoare, Codul Penal şi Codul Juridic vor putea fi atacate pe motiv de viciu de procedură.

CITIŢI ŞI:

Boc a dat o mică „lovitură de stat”

PSD se leapădă de "catastrofele juridice" ale lui Boc

Boc a fost avertizat de Consiliul Legislativ