Aparențele pot înșela și retorica belicoasă dintre Washington și Moscova din ultimele zile nu a afectat calculele reci.

Vladimir Putin l-a primit pe secretarul de stat american la Kremlin, după ce relațiile dintre Washington și Moscova păreau să se fi răcit considerabil, în urma atacului cu gaz sarin din Siria de care a fost acuzat Assad și a represaliilor americane cu rachete Tomahawk de săptămâna trecută.

Putin l-a primit pe Tillerson, după ce acesta a avut discuții cuprinzătoare cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Dimineața, președintele rus declarase că relațiile dintre Rusia și Statele Unite s-au degradat în timpul președinției lui Donald Trump.

Într-un interviu difuzat miercuri dimineață de televiziunea Mir, Putin a afirmat:

„Se poate spune că nivelul încrederii, mai ales la nivel militar, nu doar că nu s-a îmbunătățit, dar ciar s-a deteriorat.”

Rex Tillerson a ajuns la Moscova marți, purtând un mesaj belicos, în care îl soma pe Vladimir Putin să renunțe la sprijinul pentru Bashar Al-Assad și să lucreze împreună cu Statele Unite pentru găsirea unei alte soluții politice pentru Siria.

Moscova a respins cu asprime orice sugestii și pretenții de a renunța la a-l sprijini pe Assad, atâta vreme cât nu au avut loc cercetări independente care să demonstreze că regimul de la Damasc este autorul atacului cu gaz sarin.

Mai mult, Rusia, Putin personal, au acuzat Statele Unite că atacul cu sarin a fost o așa-numită operațiune „sub steag fals”, pentru a provoca îndepărtarea de la putere a lui Assad din Siria.

De la atacul cu rachete Tomahawk ordonat de Trump asupra bazei siriene Al-Shayat, și al ridicării tonului declarațiilor dintre Washington și Moscova, toți criticii de până ieri ai lui Trump, atât din Statele Unite cât și din Occident îl elogiază, uitând dintr-o dată toate acuzațiile de complicitate cu Putin pe care i le aduceau noului președinte american.

Kremlinul a edclarat în dimineașa aceasta că o eventuală primire a lui Tillerson de către Putin se va realiza doar dacă rezultatul discuțiilor secretarului de stat cu Serghei Lavrov vor fi pozitive. Ceea ce pare că a fost cazul.

Rex Tillerson, fostul patron al ExxonMobil, a fost decorat de Vladimir Putin în 2013 cu medalia Ordinul Prieteniei, pentru relațiile economice pe care Exxon le-a dezvoltat în Rusia.