Orasul tăciunilor aprinşi

Orasul tăciunilor aprinşi

Luminozitatea incredibilă a unui oraş creat pentru supravieţuirea omenirii este ameninţată în anul 241, iar doi adolescenţi pornesc să salveze situaţia. Totul în "Ember - Oraşul din adâncuri".

Povestea pe care regizorul Gil Kenan şi scenariştii Caroline Thopson şi Jeanne Duprau (autoarea cărţii după care a fost realizat filmul) o spun se înscrie într-o linie din ce în ce mai căutată, aceea a filmelor de aventuri care au în prim-plan eroicopii. Filmul nu ne propune totuşi o întoarcere în trecut, ci aruncă o privire în ceea ce unii cred că va însemna viitorul: ameninţarea cu extincţia a omenirii. Pentru ca aceasta să nu dispară este creat un oraş subteran uriaş, luminat impunător, dar a cărui strălucire e la un pas să se piardă după 200 de ani.

Misiune în contratimp

Timp de generaţii, locuitorii Oraşului Ember au trăit într-o lume uluitoare, avansată, creativă şi plină de lumină, la propriu. La un moment dat, însă, generatorul cândva extrem de puternic nu mai face faţă şi lămpile sistemului de iluminare a oraşului pălesc dramatic. Doi adolescenţ i primesc misiunea în contratimp de a descoperi motivul pentru care „oraşul tăciunilor aprinşi“ riscă să rămână pentru totdeauna în întuneric. „Noi stăm uniţi împotriva întunericului“, devine mottoul dramatic al cetăţenilor, rostit de primarul din Ember (Bill Murray).

Ne puteți urmări și pe Google News

Drumul către o lume mai bună

Din păcate, creatorii oraşului au lăsat instrucţiuni către primarii acestuia şi inconştienţa unuia corupt pune acum omenirea în primejdie. Cutia cu mesajul este aruncată pe apa sâmbetei şi nimeni nu mai ştie ce este de făcut. În anul 241, vine ziua adevărului. Lina Mayfleet (Saoirse Ronan) şi Doon Harrow (Harry Treadaway) sunt doi adolescenţi din Ember care se trezesc implicaţi în acţiunea de salvare a oraşului. Doon se angajează la compania care încearcă să repare generatorul, iar Lina va fi depăşită de situaţie când va găsi rămăşiţele instrucţiunilor lăsate de cei care au clădit lumea subterană.

Puştii vor afla totuşi o cale de scăpare din oraş şi de salvare a oamenilor, dar vor trebui să înfunte mai mulţi oficiali corupţi şi un primar cu două feţe. Există însă speranţă, iar aceasta nu moare, căci locuitorii sunt conduşi către o altă lume. Ceva mai rezistentă, să sperăm.

Distribuţia producţiei bine primite de critici e completată, printre alţii, de Tim Robbins, Mary Kay Place, Martin Landau, Robert Kane si Mackenzie Crook, pe care îl ştiţi cu siguranţă din „Piraţii din Caraibe“. E o distribuţie numeroasă pentru că, veţi vedea, desfăşurările de forţe sunt remarcabile. ÎNCĂ O STEA

Talent cu carul

Saoirse Ronan, tânăra de 14 ani care ocupă rolul feminin principal, s-a făcut remarcată în componenţa producţiei „Remuşcare“ („Atonement“, în original), cu Keira Knightley şi James McAvoy în rolurile principale. Atât interpretarea, cât şi partitura în sine au fost superbe, fapt care în 2008 i-a adus încă neexperimentatei actriţe trei nominalizări pentru cel mai bun rol secundar: la Oscar, la Globurile de Aur şi la BAFTA. Cariera lui Saoirse, născută în New York şi crescută în Irlanda, e pe un trend ascendent, aşa că ea are acum trei filme în postproducţie.