Cartea de debut a lui Charles Frazier, "Cold Mountain", s-a vandut in peste patru milioane de exemplare, a primit National Book Award, un prestigios Premiu American si mai apoi a fost ecranizata.
Dupa ecranizarea „Cold Mountain”, a carei regie a fost semnata de Anthony Minghella - cel care a regizat si „Pacientul englez”, Frazier a primit de la Editura Random House opt milioane de dolari in avans pentru un nou roman. Mai mult, drepturile pentru adaptarea povestii pe ecrane au fost achizitionate de Scott Rudin, pentru trei milioane de dolari.
„Cele treisprezece chipuri ale lunii” („Thirteen Moons”) a fost lansata in Statele Unite anul trecut in octombrie, devenind in scurt timp de la lansare un bestseller. Cartea a ajuns in rafturile librariilor din tara in vara acestui an.
Anihilarea indienilor
Ramane insa de vazut daca "Cele treisprezece chipuri ale lunii", al doilea roman al lui Frazier, se va bucura de acelasi succes.
„Este bine sa fii ingenios intr-o tara noua” este citatul care deschide „Cele treisprezece chipuri ale lunii”. Asemenea lui James Fenimore Cooper, Frazier recreeaza mitologia calatorului, aratandu-i lui Cooper cum ar fi trebuit scrisa „Ultimul mohican”, pentru a fascina cititorii: prezentand excursia unui alb prin Cherokee. Perioada istorica adusa in actualitate de Frazier se afla sub amprenta celui de-al saptelea presedinte al Statelor Unite, Andrew Jackson, cunoscut pentru anihilarea nativ-americanilor.
„„Cele treisprezece chipuri ale lunii” este povestea unei vieti remarcabile, care cuprinde un secol de aventuri palpitante si de istorie americana, din tinuturile salbatice ale Sudului (zona Muntilor Apalasi) asa cum era inaintea Razboiului Civil pana in epoca moderna, tehnologizata, a secolului XX. La varsta de 12 ani, un orfan pe nume Will Cooper primeste un cal, o cheie si o harta, de la matusa si de la unchiul sau, si este trimis intr-o calatorie la granita teritoriilor stapanite de indienii cherokee. De-a lungul anilor, eroul devine negustor prosper, avocat autodidact si senator. El este adoptat de o capetenie cherokee, lupta pentru Confederatie in urma unei armate compuse in majoritate de indieni, strange si pierde averi si iubeste toata viata aceeasi femeie, pierduta si din nou regasita. Will Cooper devine astfel unul dintre eroii americani clasici, un om insetat de aventuri si devotat unui tinut, semenilor sai, unei femei si unui stil de viata, toate acestea ramanandu-i in mod tragic inaccesibile, cu toata stradania si energia sa inepuizabila”, se arata in prefata romanului.
„Cele treisprezece chipuri ale lunii” este narata mai degraba din perspectiva unui indian decat din punctul de vedere al unui alb. Plin de acuratete, romanul sintetizeaza cele doua ipostaze, aparent opuse, de povestitor si de protagonist, ale lui Will Cooper.
Fictiune pura
„As vrea sa le amintesc cititorilor familiarizati cu zona de sud-est a Apalasilor ca „Cele treisprezece chipuri ale lunii” e o lucrare de fictiune. Elementele de geografie si de istorie umana dintre aceste coperti au trecut prin filtrul imaginatiei mele. Satul Wayah, de pilda, nu va putea fi gasit pe nicio harta. Asezarea mea din Valley River nu trebuie confundata cu comunitatile din Valley Town care au existat in Natiunea cherokee.
Toate personajele si locurile istorice sunt folosite in mod fictiv; uneori le-am schimbat numele, alteori, nu. Will Cooper nu este William Holland Thomas, desi au ceva ADN in comun. Cu alte cuvinte, cine vrea fapte istorice sau geografice reale ar trebui sa caute in alta parte”, este nota lui Frazier din finalul cartii, care pune punct romanului.
BIOGRAFIE
Cine este Charles Frazier, autorul romanului? > S-a nascut in 1950, in Carolina de Nord, SUA.
> A studiat la Chappel Hill si Appalachian State University.
> In 1986 si-a luat doctoratul in literatura americana.
> A predat literatura la University of Colorado.
> La inceputul anilor ‘90 paraseste viata academica pentru a se dedica scrisului.
> In 1997 publica „Cold Mountain”, romanul sau de debut, care se bucura de un mare succes (peste patru milioane de exemplare vandute) si care este rasplatit cu National Book Award, unul dintre cele mai prestigioase premii americane.
> Filmul „Cold Mountain” a fost transpus pe marele ecran de regizorul Anthony Minghella si ii are in rolurile principale pe Jude Law, Nicole Kidman si Renee Zellweger.
> „Cele treisprezece chipuri ale lunii” a fost publicata in octombrie 2006.
APRECIERE
Articole din presa internationala
> „The Times”: „La zece ani de la publicarea bestsellerului „Cold Mountain”, Frazier a scris o alta poveste legata de istoria Americii, care a determinat Razboiul Civil. Frazier acorda importanta oamenilor si locurilor. Asta face povestea lui o dramatizare puternica a unui episod rusinos din istoria Americii, dar si o emotionanta poveste de dragoste”.
> „The Telegraph”: „Un roman a carui proza este atat de meticulos realizata si incredibil de reala”.
> „Guardian”: „Observarea fina si nefortata, descrierea nesentimentala a animalelor este superba...”.
> „Time out”: „Frazier este un magician etern care interpreteaza peisajul, emotia si istoria chinuitoare a realitatii”.