Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, spune că are informaţii potrivit cărora Primăria Capitalei vrea să mute Hala Matache de pe amplasamentul actual pentru a face loc Diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus.
Asta deşi, una din condiţiile puse de Ministerul Dezvoltării la acordarea avizului pentru Planul Urbanistic Zonal al Diametralei a fost păstrarea Halei pe locul actual. Chiar Primăria Capitalei anunţa că în urma negocierilor purtate cu Ministerul Dezvoltării, condus la acea vreme de Elena Udrea, s-a stabilit ca Hala Matache să fie păstrată pe amplasamentul actual, iar PMB să ia masuri de conservare si punere in siguranta pana la demararea unui proces de restaurare a monumentului istoric.
“Vom depune plângere penală pentru semnatarii avizului şi ai autorizaţiei, aşa cum vom face şi pentru Berzei 81, 89, deja consumate. Vom încerca să oprim în instanţă, numai că în instanţă lucrurile durează, iar o operaţiune de demolare poate fi foarte rapidă", a declarat Nicuşor Dan.
Canalizarea, mai importantă decât hala monument
Potrivit lui Nicuşor Dan, ar fi trebuit mutată canalizarea şi nu Hala Matache. “E mai ieftin să translatăm Hala Matache decât să mutăm reţeaua de canalizare, numai că există unele lucruri inestimabile. E vorba aici de un cartier care are un potenţial turistic uriaş, fiind piaţa centrală a oraşului, situată lângă gara centrală a oraşului. Hala Matache nu poate fi translatată pentru că, potrivit legii 422/2001, nu poţi strămuta un monument istoric decât în situaţii extreme, iar în acest caz nu este o calamitate”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul”.
Lucrările la Bulevardul Uranus sunt blocate de aproximativ un an din cauza Halei Matache. Astfel, în acest moment, Primăria Capitalei nu deţine un aviz pentru continuarea lucrărilor în zonă.
Citiţi şi:

  • Prefectul Capitalei cere anchetă la Hala Matache
  • Kelemen Hunor îi cere lui Oprescu să oprească actele de vandalism de la Hala Matache