Oprescu vrea Olimpiadă la Bucureşti. Vezi aici cum arată stadionul Lia Manoliu!

Oprescu vrea Olimpiadă la Bucureşti. Vezi aici cum arată stadionul Lia Manoliu!

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a vizitat astăzi şantierul stadionului "Lia Manoliu". Oprescu a mărturisit că se gândeşte ca Bucureştiul să organizeze Jocurile Olimpice de Vară, "undeva prin 2020".

"Astăzi s-a montat ultima gradenă, structura stadionului este aproape finalizată fiind începute deja finisajele şi instalaţiile. În septembrie vor începe lucrările de montaj ale acoperişului şi lucrările de canalizare exterioară", a spus Sorin Oprescu, după vizita la stadionul "Lia Manoliu". "Finala Europa League se va desfăşura în siguranţă" Oprescu e convins că până la sfârşitula acestui an vor fi finalizate finisajele şi instalaţiile. Tot până în decembrie se va monta o mare parte a scaunelor.

"Cu siguranţă în cea de-a cincea sau a şasea lună a anului viitor vom avea deja un meci organizat pe acest stadion, iar până în anul 2012 alte trei mari evenimente vor fi organizate, astfel încât finala cupei Europa League să se desfăşoare în siguranţă", a spus Sorin Oprescu, după ce a vizitat vestiarele sportivilor. Olimpiadă, "undeva prin 2020" "Mă gândesc deja să organizăm o olimpiadă la Bucureşti", a mai spus primarul general, alegând şi un termen: "undeva prin 2020".

Sorin Oprescu s-a arătat iritat de culoarea scaunelor care vor popula arena "Lia Manoliu": "Acest roşu care este puţin portocaliu începe să mă streseze".

Stadionul "Lia Manoliu" va avea o capacitate de 55.000 de locuri pentru spectatori, accesul făcându-se prin 94 căi de acces.

90% din structura stadionului Lia Manoliu a fost făcută Structura stadionului Lia Manoliu este finalizată 90%, fiind începute lucrări la instalaţii şi finisaje, iar din septembrie vor demara lucrările de montaj ale acoperişului. Potrivit  primarul Capitalei Sorin Oprescu, până în luna decembrie vor fi finalizate finisajele şi instalaţiile, în timp ce scaunele vor fi montate, în paralel, de la sfârşitul acestei luni. În plus, primarul general a anunțat că Municipalitatea a demarat un studiu de trafic în zona adiacentă stadionului Lia Manoliu pentru a găsi soluţiile optime de transport şi circulaţie şi pentru evitarea blocajelor în momentul organizării evenimentelor, după darea în folosinţă.  "Sincer, cam 3.000 de locuri de parcare ne sunt necesare având în vedere capacitatea stadionului, însă încercăm să creăm aproximativ 1.400 de locuri fără cele 200 de locuri aflate în parcarea subterană a stadionului", a  mai precizat Oprescu. Guvernul nu a dat banii promişi 560 de milioane de lei trebuie să dea Executivul municipalităţii pentru lucrările la stadionul Lia Manoliu.  Datoria a fost  trecută în fondul de rezervă, a declarat, marţi, primarul Capitalei Sorin Oprescu. "Încă nu a fost alocată de la buget din Fondul Naţional de Dezvoltare suma de 160 de milioane de lei pentru anul 2009 şi, respectiv, 400 de milioane de lei pentru anul 2010. Deşi s-a comunicat că datoria a fost trecută în fondul de rezervă, nu au fost precizate anul şi epoca în care banii vor fi daţi municipalităţii", a explicat Oprescu. Suma totală plătită de municipalitate constructorului de la începerea lucrărilor, adică din 2007 până în prezent, pentru lucrările la stadionul Lia Manoliu este de 344 de milioane de lei, în 2010 fiind plătite până în prezent lucrări în valoare de 58 de milioane de lei. Bugetul alocat de municipalitate pentru 2010 lucrărilor la stadion este de 145 de milioane de lei. Un nou act  adițional Reprezentanţii municipalităţii au transmis către antreprenorul general un nou act adițional, al patrulea ca număr, în care sunt cuprinse dotările necesare acreditării conform normele UEFA, lucrări ce nu au fost prevăzute în contractul de execuţie iniţial.

Potrivit actului, stadionul va fi dotat cu  cu sistem de control pentru acces şi bilete, extinderea supravegherii video în exterior, crearea de comandă şi control, sistemul de Broadcast Car TV pe fibră optică, monitorizarea exterioară, sistemul video pentru recunoaşterea facială necesară combaterii huliganismului în stadioane, precum şi lucrările de amenajare exterioare, mobilierul interior şi sistemul de evacuare a apelor pluviale şi menajere din incinta stadionului.

Cât au costat alte stadioane, asemănătoare, din Europa: "Estádio do Dragão", Porto Arena echipei FC Porto; 50.399 locuri; construit în 2004; cost: 98 de milioane de euro "Donbass Arena", Doneţk Arena echipei Şahtior Doneţk; 51.504 locuri; construit în 2009; cost: 300,4 milioane de euro "Estádio José Alvalade", Lisabona Arena echipei Sporting Lisabona; 50.076 locuri; construit în 2003; 105 milioane de euro "National Stadium", Varşovia Arena echipelor Legia Varşovia şi Polonia Varşovia;     55.920 de locuri; neterminat - va fi finalizat anul viitor; cost: 300 de milioane de euro "PGE Arena Gdańsk", Gdańsk Arena echipei Legia Gdańsk; 44.000 de locuri; neterminat - va fi finalizat anul viitor; cost: 150 de milioane de euro "Stadion Miejski", Poznań Arena echipei Lech Poznań; 45.830 de locuri; recostruit şi finalizat în acest an; 160 de milioane de euro

Ne puteți urmări și pe Google News