Ceva ciudat se intampla cu vremea din lumea intreaga!
Partii de schi in Japonia, Alpii care raman inverziti saptamani intregi dupa startul sezonului de iarna sau viespi uriase ce se gaseau pana acum doar in Estul indepartat zboara acum in roiuri deasupra Frantei „incinse”.
Comisia Interguvernamentala pentru Evolutia Climatului prezice cresterea temperaturilor medii cu peste patru grade Celsius pana la sfarsitul secolului. In acelasi timp, sunt necesare actiuni prompte de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Specialistii spun ca, orice-am face, temperaturile vor continua sa creasca, iar aceste schimbari vor inclina balanta politica si economica a lumii.
Nedrept sau nu, cresterea temperaturilor vor favoriza tarile nordice in defavoarea celor sudice. Rusia de exemplu va beneficia de transformarea Siberiei intr-o preerie fertila, iar desertul Sahara va deveni tot mai extins.
In acelasi timp, Statele Unite si celelalte puteri mondiale nu vor suferi in urma acestei incalziri deoarece sunt departe de regiunea ecuatoriala, care va fi cea mai afectata.
Problemele climaterice au figurat pe agenda intalniri G8, a tarilor puternic industrializate, iar marile companii mondiale incep sa acorde o importanta tot mai mare folosirii si producerii energiei regenerabile.
Noua glaciatiune
Specialistii din cadrul Comisiei Interguvernamentale pentru Evolutia Climatului (GIEC) s-au intalnit la Paris, la inceputul lunii ianuarie, pentru a publica raportul asupra dovezilor stiintifice legate de incalzirea globala. Raportul a aratat ca aceasta crestere poate fi corelata cu modificarile masive ale vremii din perioada glaciatiunilor. Cercetarile indica faptul ca temperaturile medii polare in acea perioada au fost cu aproximativ 3-5 grade Celsius mai ridicate decat cele inregistrate in secolul XX.
Cercetarile mai arata ca nivelul marilor si al oceanelor a crescut considerabil in ultimii 13 ani, iar in acelasi timp, suprafata de gheata si de zapada care acopera cele doua emisfere ale Pamantului s-au restrans vizibil.
Analizele mai spun ca aceasta crestere este cauzata aproape in intregime de utilizarea combustibililor fosili in scopul producerii energiei, iar restul provine din defrisarea padurilor tropicale, ceea ce duce la eliberarea carbonului blocat in biomasa.
Un alt motiv este cresterea constanta a nevoilor de energie ale omenirii (cu 15% doar in ultimii cinci ani scursi), iar pana in 2030, cresterea va fi de minimum 60%.