Evenimentul Zilei > Actualitate > Operaţie extrem de complicată, astăzi, la Timişoara. „Este un miracol că pacienta a trăit până acum”
Operaţie extrem de complicată, astăzi, la Timişoara. „Este un miracol că pacienta a trăit până acum”

Operaţie extrem de complicată, astăzi, la Timişoara. „Este un miracol că pacienta a trăit până acum”

Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC) TimiSoara au intrat astăzi dimineaţă în sala de operaţie pentru o intervenţie chirurgicală extrem de complicată. Pacienta, o femeie de 52 de ani, a suferit o ruptură de aortă. Corpul pacientei, căreia i s-a rupt artera aortă chiar în inimă, a fost răcit la 20 de grade. La intervenţie participă şi un medic din Austria.

Intervenţia este realizată de prof. univ. dr. Marian Gaşpar, şeful secţiei de chirurgie cardiacă a Institutului de Boli Cardiovasculare (IBC) Timişoara.

El este ajutat de prof. Gunther Laufer de la o clinică din Viena. Specialiştii au declarat, înainte să intre în sala de operaţii, că este o minune că femeia nu a murit încă, pentu că în cazul unor lezini de acest gen nu se poate trăi mai mult de câteva minute.

"Este un miracol că pacienta a supravieţuit până acum. Este internată la noi de trei zile. De obicei, la astfel de rupturi de arteră aortă se moare în câteva minute. Vasul a pleznit, cel mai probabil, într-un puseu hipertensiv, dar a pleznit treptat, nu s-a rupt brusc, iar hematomul format a placat artera, stopând hemoragia. Este foarte grea operaţia, pot apărea complicaţii neprevăzute, inclusiv răcirea organismului la o temperatură atât de joasă poate avea urmări neurologice asupra pacientului”, a explicat Marian Gaşpar.

Specialistul timişorean a explicat faptul că operaţia este una extrem de complicată. În timpul ei pacienta este supusă mai multor manevre dificile. Corpul ei a fost răcit până la o temperatură de 20 de grade Celsius, pentru a diminua hemoragia din timpul intervenţiei chirurgicale în timpul căreia i se va înlocui întreg arborele aortic, rădăcina aortei şi coronarele.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News