OPEC, îngrijorată de preţul petrolului

OPEC, îngrijorată de preţul petrolului

POZIŢIE. Un preţ al petrolului în jurul nivelului de 50 de dolari pe baril nu poate asigura investiţiile necesare în susţinerea nivelurilor de producţie, a declarat, ieri, secretarul general al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Abdullag al- Badri, citat de agenţia Reuters.

Oficialul a spus, în timpul unei vizite în Algeria, că OPEC nu este satisfăcută cu preţurile actuale ale petrolului şi că producătorii de ţiţei din afara cartelului ar trebui să-şi reducă exporturile pentru „a sprijini stabilizarea pieţei”. Statele membre OPEC din Orientul Mijlociu au sugerat, la o reuniune de la Tokio cu principalii consumatori din Asia, inclusiv Japonia şi China, că pot tolera preţurile actuale, „moderate”, pentru o perioadă, pentru a ajuta ieşirea economiei mondiale din recesiune, însă şi-au exprimat îngrijorarea că preţurile reduse din prezent ar putea genera, în viitor, o creştere bruscă, necontrolată a cotaţiilor.

Ministrul petrolului din Arabia Saudită, Ali al-naimi, a afirmat că barilul de 50 de dolari este „contribuţia Riyadhului la economia globală”, iar omologul său din Qatar, Abdullah al-Attiyah, consideră că un preţ între 40 şi 50 de dolari pe baril este „pragmatic” pentru 2009.

Ne puteți urmări și pe Google News