Washingtonul susţine că reactorul sirian, care a fost ţinta unui bombardament al aviaţiei israeliene pe 6 septembrie 2007, seamănă izbitor cu reactorul de la Yongbyon, din Coreea de Nord. Directorul general al AIEA, Mohamed ElBaradei, a anunţat ieri că a fost înştiinţat de SUA în legătură cu problema reactorului.

"Agenţia va trata aceste informaţii cu seriozitatea pe care o merită şi va cerceta veridicitatea lor“, a declarat ElBaradei, într-un comunicat. Totodată, Mohamed ElBaradei a criticat Statele Unite pentru că nu l-au informat mai devreme despre presupusul reactor secret şi a afirmat că Israelul ar fi trebuit să le ofere inspectorilor AIEA şansa de a merge la faţa locului înaintea bombardamentului din toamna anului trecut.
 
Siria este ţara semnatară a Tratatului de Neproliferare Nucleară, ceea ce-i dă dreptul să îmbogăţească uraniu în scopuri civile, sub supravegherea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. În opinia oficialilor americani, reactorul nu era construit însă „pentru scopuri paşnice“. Ei sunt contrazişi de oficialii de la Damasc, care susţin că, pe 6 septembrie 2007, armata israeliană a bombardat, de fapt, o bază a armatei siriene aflată în construcţie, care nu a mai fost ulterior folosită.

Relaţii afectate

Decizia autorităţilor americane de a rupe tăcerea în legătură cu raidul aerian de anul trecut riscă să nemulţumească Siria, care ar putea trece la represalii împotriva statului evreu, apreciază Reuters. Ieri, Damascul a acuzat SUA de implicare în atacul din septembrie, fapt negat de SUA. Scandalul va afecta şi relaţiile SUA cu regimul comunist de la Phenian, care s-a angajat să renunţe la programul nuclear în schimbul unui ajutor financiar şi al ştergerii Coreei de Nord de pe lista Washingtonului cu ţările care susţin terorismul.

Fostul ambasador al SUA la Naţiunile Unite, John Bolton, a pus şi el paie pe foc, declarând că Siria ar putea fi ajutată cu bani şi tehnologie pentru a se dota cu arme nucleare şi de către cealaltă ţară aflată pe ceea ce preşedintele american George W. Bush a numit „axa Răului“ – Republica Islamică Iran.