În replică la întrebarea tăioasă de la începutul discuţiilor despre Codurile juridice – „Pentru ce aţi venit aici, pentru poză?” -, reprezentanţii Institutului pentru Politici Publice, condus de Adrian Moraru, i-au returnat şefului statului fotografia de grup la pachet cu un şir de observaţii pe acelaşi ton.

Nemulţumiţi că Băsescu nu a cerut oprirea procedurilor parlamentare pentru a face loc unei dezbateri publice, ONG-iştii i-au reproşat printr-o scrisoare deschisă că vede „întoarcerea la popor” doar „ca pe o opţiune conjuncturală”, la care apelează doar când îl „avantajează”. „În 2007, când 322 de parlamentari declanşau procedura de demitere a preşedintelui, dumneavoastră chemaţi poporul să vă susţină. Astăzi, când larga majoritate parlamentară vă susţine, poporul nu mai contează?”, se întreabă retoric reprezentanţii IPP.

Disputa dintre coaliţia „Opriţi Codurile” şi şeful statului s-a declanşat miercuri, după un schimb neaşteptat de replici la Cotroceni. Iritat că reprezentanţii celor peste 20 de ONG-uri nu l-au aşteptat în picioare, Băsescu le-a tăiat scurt entuziasmul cerându-le insistent o listă concretă cu amendamente la textele din parlament. Replica lui Mircea Toma – „Avem documentele, dar nu vrem să vi le dăm” – l-a stârnit însă şi mai mult pe preşedinte. „Dar pentru ce aţi venit acum, pentru poză?”, le-a reproşat Băsescu.