Evenimentul Zilei > Actualitate > Omul legii ziua, traficantă în rondul de noapte: incredibila poveste a lui Nico, poliţista cu praf de heroină sub nări
Omul legii ziua, traficantă în rondul de noapte: incredibila poveste a lui Nico, poliţista cu praf de heroină sub nări

Omul legii ziua, traficantă în rondul de noapte: incredibila poveste a lui Nico, poliţista cu praf de heroină sub nări

La 19 ani s-a iniţiat în traficul de droguri. Apoi s-a angajat în Poliţia de Frontieră şi şi-a făcut propria reţea.

Nico are talie subţire, părul negru, lucios, şi un aer de femeie fatală. Pare o divă din filmele noir din anii ‘50: pluteşte într-o lumină difuză, camuflându-se în jocul de umbre al unui ecran albnegru şi ascunzând un secret mortal. Iar Nico e plină de secrete.
Ar fi fost un fotomodel fragil şi frumos ca un fluture dacă n-ar fi preferat slujba sigură şi destul de comodă de la Poliţia de Frontieră. Sau ar fi fost mulţi ani o agentă senzuală în uniforma mereu prea largă dacă n-ar fi devenit dependentă de heroină.
Nicoleta Rain şi-a dezvăluit publicului latura întunecată exact la sfârşitul filmului, ca în anii ‘50: poliţista traficantă, tânăra care a condus cu o mână de fier una din reţelele de droguri din Banat.
Prima doză, botezul fărădelegii
Când Ştoacă a pus-o să prizeze în faţa lui, Nico a făcut pasul spre o lume din care nu mai exista drum de întoarcere. Oricum, tot aici ar fi ajuns, dar clipa aceea a fost importantă pentru că a cimentat relaţia dintre ea şi temutul şef al reţelei de heroină din Ferentari.
E un obicei: dealerul te pune să iei o doză de faţă cu el ca să se convingă că nu eşti poliţist. Nico a făcut-o pentru că îi trebuia marfa şi n-avea timp de pierdut. Lua pachetele din Bucureşti cu 1.000 de lei bucata şi le vindea în Lugoj şi Timişoara cu 5.000 de lei. Bună afacere.
Îşi lua două zile medical de la serviciu, se urca în maşină, acosta în viteză în estul Capitalei, aducea marfa şi îşi punea ajutoarele la treabă. A doua zi dimineaţă îşi trăgea iar haina gri cu epoleţi galbeni şi redevenea poliţist de frontieră. Şi a făcut asta nu o dată-de două ori, ci de sute de ori, ani în şir.
Protectorul ei, interlopul absolut
Trei ani au filat-o procuroii DIICOT pe Nicoleta Rain. Săptămâna trecută au trimis rechizitoriul în instanţă, e celebra operaţiune "Autobuzul" în care au picat 35 de traficanţi de droguri, dintre care 29 sunt în arest. Nicoleta Rain are capitolul ei aparte, a condus una dintre cele patru grupări destructurate. Înainte de-a deveni şefă de reţea, Nico a fost consumatoare de heroină.
La 19 ani, fata venită de la ţară, dar de o frumuseţe răpitoare, a încăput pe mâna lui Şinka, arhetipul interlopului incurabil: dur, plin de bani, dominator şi având fărădelegea în sânge. Emerik Şinka (alias Ţuţu) avea 38 de ani, îi putea fi tată, şi i-a cerut lui Nico să-şi pecetluiască dragostea printr-un ordin scurt: "Consumi cu mine".
Ţuţu era de mulţi ani dependent pentru că se apucase de traficul de droguri după ce poliţia îi anihilase o altă afacere în 2002 – o reţea de plasare de bani falşi.
Au început să vândă la plic, mai rentabil
Doi ani a purtat-o Şinka pe Nico prin cele mai temute clanuri mafiote din ţară. Făcea afaceri de faţă cu ea, aşa a şi ajuns să prizeze în faţa lui Ştoacă, ca un botez păgân, marcând intrarea într-unul dintre multe clanuri ale lumii barbare. Împreună luau drogurile din Bucureşti şi le vindeau în Lugoj, a doua piaţă de consum de heroină din România după Capitală.
Şinka era un explorator şi un inventator în egală măsură. "A fost primul dealer de droguri din ţară care a început să vândă heroina la plic, cerând preţ dublu. În Bucureşti, marfa era livrată în bile mici, dar Ţuţu a mărit porţia şi-a băgat-o în pliculeţe cu latura de 1 cm sau de 2 cm, în funcţie de câţi bani voiai să dai.
Astfel, ajunsese să vândă la preţ dublu faţă de Bucureşti, dar avea cerere", a povestit unul din ofiţerii implicaţi în anchetă. Dar în 2005 l-au săltat pe Şinka, astfel că Nico s-a văzut singură, nevoită să se descurce pe picioarele proprii. Dar nu s-a împleticit niciun pas: a dat concurs la Poliţia de Frontieră şi s-a angajat ca agentă la PTF Moraviţa, iar în paralel l-a întrebat pe Ştoacă dacă îi mai dă marfă.
"Fără nicio problemă", a venit răspunsul. Nico era acum şefă de clan, avea propria reţea, îi trimitea săptămânal pachete lui Şinka la închisoare şi îi asculta sfaturile. Era o supravieţuitoare.
Înger şi demon. "O mâţâită la serviciu"

La serviciu, în schimb, poza în femeia fragilă. "Era genul delicat, mâţâită, linguşea şefii, se alinta pe lângă colegi", povestesc colegii ei de la Moraviţa. Nimeni n-a bănuit că se droga. "Nu-şi injecta heroina, ci o priza tocmai ca să nu se vadă urmele", au explicat anchetatorii.
"Singura chestie dubi oasă erau concediile medicale, îşi lua lunar câteva zile, dar era atentă să nu depăşească 90 de zile pe an ca să nu fie chemată în comisii", afirmă Mihai Căpulescu, şeful de personal de la Poliţia de Frontieră Timiş. Fiecare zi de concediu me dical însemna un transport de droguri. Anchetatorii spun că, pe cât de fragilă părea în uniforma de poliţist, pe atât de dură devenea în traficul cu heroină, conducându-şi reţeaua cu mână de fier.
TRANZACŢII CODIFICATE
"Mergem la un suc?", adică "Ai o doză?"
Gruparea lui "Nico" vindea doze la plic de 0,05 – 0,06 grame care conţineau heroină în amestec cu cofeină şi griseofulvin. În timpul discuţiilor telefonice, infractorii au folosit diferite cuvinte: "pâine", "căcat", "maro", "suc", "şpriţ", "bilă", "hamburger" – pentru a denumi heroina, "săgeţi, pixuri" – pentru seringi, "cartuşe", "băţ" – pentru bani.
În momentul în care se puneau de acord pentru o tranzacţie, se foloseau expresii de genul: "eşti bine?" , "ne vedem la un suc?", "trec pe la tine?", un răspuns afirmativ însemnând că va primi stupefiantele.
"Nico a făcut bani frumoşi", spun an chetatorii. Pentru o bilă de 5 g plătea în Ferentari 1.000 de lei. La Lugoj, oamenii ei o transformau în 50 de doze pe care le vindeau cu 100 de lei bucata. "Uneori mergea şi de trei ori pe săptămână în Capitală. Ţinea contactul cu Ştoacă prin telefon sau prin mail", mai spune un procuror DIICOT.
LETARGIA UNUI HEROINOMAN ÎN ACEASTĂ LUME AGITATĂ
Pe altarul heroinei: profitul lui Nico se ducea în consumul propriu
ASCUNSĂ. Nicoleta Rain şi-a acoperit faţa la descinderea DIICOT.
La dosar nu există nicio fotografie cu ea

În 2006, cu acceptul lui Emeric Şinka, Nico s-a cuplat cu Cristian Stepan, un brancardier de la Spitalul Municipal Lugoj, care i-a devenit amant, locotenent credincios şi cel mai eficient cărăuş de droguri. "Mă duc pentru că zici tu, nu mă duc că vreau", îi declara acesta iubitei şi şefei sale într-o convorbire telefonică interceptată de procurori. Stepan manipula drogurile în locul ei şi o scutea de multe riscuri.
"El şi cu un alt tip, Florin Olariu, făceau cele mai dese drumuri la Bucureşti. Chiar şi când se ducea ea, evita să se murdărească pe mâini", spune un poliţist DIICOT. La un lucru se pricepea însă foarte bine şi îl făcea pe cont propriu: recuperarea datoriilor de la consumatori, în faţa cărora se arăta nemiloasă.
Nico avea, totuşi, un mare punct sensibil: propria ei dependenţă. Aproape toate profiturile se duceau pe consumul propriu. Deşi a vândut cinci ani heroină, având sute de consumatori prinşi în plasă şi deşi câştiga 4.000 de lei la un singur transport, nu şi-a făcut vilă, n-a epatat cu haine scumpe, nu conducea maşini ostentative.
"Explicaţia ţine de stilul de viaţă al unui heroinoman. E un drog depresiv, provoacă inhibiţie psihică, dependentul ia trei porţii pe zi şi caută izolarea, liniştea. Drogatul devine letargic şi absent la tot ce se întâmplă în jurul lui. Un consumator de heroină nu vrea să iasă în lume, ci să se ascundă în cuibul în care se droghează", explică dr. Ramona Mariş, de la Agenţia Naţională Antidrog.
Nico naviga în trei existenţe paralele – poliţistă de frontieră, traficantă şi consumatoare – dar adevărata ei viaţă, identitatea reală era cea de drogo-dependentă. Restul erau disimulări. Acest univers promiscuu, pulsând la adăpostul jaluzelelor trase, avea să-l devoreze până la urmă pe Cristian Stepan. Pe 10 august 2009, Nico şi Stepi s-au alimentat cu heroină şi s-au retras acasă la el. Brancardierul a tras două doze una după alta şi, pe fondul consumului de alcool, a făcut stop cardio-respirator. Mama lui Stepan a sunat la ambulanţă, iar Nico a fugit.
Din acel moment, tânăra şi-a diminuat activitatea, speriindu-se puternic. În scurt timp a fost eliberat şi Emeric Şinka, primul ei iubit, aşa că a ieşit complet din joc. După descinderile DIICOT, Nicoleta Rain a negat implicarea ei în traficul de heroină.
"Spunea că doar îl însoţea pe Stepan la Bucureşti şi că nu asista la tranzacţii. Ea cumpăra doar pentru consumul propriu, dar bineînţeles că este contrazisă de convorbirile interceptate şi de alte declaraţii care apar la dosar", rezumă un procuror DIICOT care a lucrat la caz.
Nico este acum trimisă în judecată şi riscă între 10 şi 20 de ani de închisoare. S-a îndrăgostit peste noapte de un om de afaceri din Lugoj, care o întreţine şi îi plăteşte un avocat foarte scump.
Imediat după descinderi, a rămas însărcinată, a născut şi imediat a rămas din nou însărcinată, pentru a fi sigură că nu va fi trimisă după gratii. Nico e în concediu de maternitate, e suspendată din funcţia de agent al Poliţiei de Frontieră, şi se roagă să scape de închisoare.
HEROINA, DROG GREU
Cum devii vânzător din consumator
Nico nu mai consumă heroină supunându-se dezintoxicării la rece, cea mai dură metodă de curăţare a organismului. Metoda presupune izolarea completă de mediu timp de patru-cinci zile. În această perioadă dependentul este singur, primeşte apă şi mâncare şi nu se mai recurge nici măcar la substitute ale heroinei.

Metoda a fost descrisă cu mare acurateţe în filmul "Trainspotting", despre un grup de heroinomani din Glasgow şi având la bază un roman scris chiar de către un fost drogo-dependent. "Heroina dă la început dependenţă psihică şi apoi dependenţă fizică. Apar dureri musculare, organice, transpiraţie, vomitat", a mai explicat specialistul Ramona Mariş.
Un caz tipic de drogo-dependent preluat de reţeaua lui Nico dinainte de vârsta majoratului este Horaţiu Muntean, un băiat de bani gata din Lugoj. Părinţii au un lanţ de carmangerii, iar Horaţiu avea bani mulţi de cheltuială.
Dealerii l-au racolat tocmai din acest motiv, dându-i prima doză la o distracţie. A fost transformat în consumator fidel, apoi în distribuitor. Făcea drumuri la Bucureşti şi le vindea în Lugoj.

DĂ CLICK PE IMAGINEA DE MAI JOS pentru a vedea cum funcţiona "Reţeaua Nico"