Oltean: Referendumul va fi "comasat" cu alegerile numai în mod excepţional

Oltean: Referendumul va fi "comasat" cu alegerile numai în mod excepţional

Referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar putea avea loc odată cu alegerile locale şi parlamentare comasate, dar asta "în mod excepţioanal" dacă partidele nu vor ajunge la un numitor comun în privinţa acestei iniţiative, a declarat secretarul general al PDL, Ioan Oltean.

"Am declarat că, în mod excepţional şi ca o ultimă soluţie, dacă nu se va reuşi până la acea dată să se organizeze referendumul pentru revizuirea Constituţiei în mod separat, atunci, cu acordul tuturor partidelor, inclusiv al celor de opoziţie, şi numai cu acordul acestora ar putea fi organizat referendumul odată cu alegerile", a spus Oltean. Poporul român, "deştept şi educat" Acesta a precizat că, fără acordul PSD şi PNL, acest referendum ar putea să nu mai aibă loc nici în primăvara, nici în toamna anului viitor. "Revizuirea Constituţiei nu poate fi făcută doar de actuala coaliţie majoritară. Dacă PSD şi PNL nu subscriu şi nu sunt de acord, revizuirea Constituţiei nu va putea avea loc nici în noiembrie, nici în decembrie şi nici în mai. Rămâne ca acest lucru să se discute, să se negocieze şi să se găsească o soluţie care să împace întregul eşichier politic parlamentar', a declarat Ioan Oltean.

Ioan Oltean nu este îngrijorat nici de numărul mare de buletine de vot ce vor fi înmânate alegătorilor, care, în caz de alegeri comasate plus referendum va fi nevoit să voteze de şapte ori. "Vă asigur că poporul român este un popor deştept şi educat şi nu va trebui să stea într-o cabină (de vot - n.r.) o oră. Nici în 2008, când au avut patru buletine, nu au stat o oră; nu va sta nici acum, când are şase buletine de vot - doar două în plus, atât", a mai spus Oltean. Alegerile nu vor fi amânate pentru 2013 Secretarul general al PDL a dat asigurări că alegerile locale şi parlamentare nu vor fi amânate pentru 2013, chiar dacă nu sunt prevăzute sume în bugetul pe 2012 pentru organizarea lor. "Este exclusă, din punctul nostru de vedere, amânarea alegerilor pentru 2013. În Constituţie se prevede în mod excepţional şi expres în ce condiţii pot fi amânate alegerile parlamentare cu trei luni. Nu avem niciun fel de interes să le amânăm. În opinia noastră, sfârşitul lunii noiembrie va trebui să fie data la care vor avea loc aceste alegeri", a spus Oltean.

Ne puteți urmări și pe Google News