Departamentul de Stat din Statele Unite a publicat, luni, un comunicat prin care se anunță că Vlad Plahotniuc și familia lui, are interdicție de a intra în SUA. Motivul este corupția în care este implicat fostul șef al Partidului Democrat din Republica Moldova, care a condus țara cu mână de fier. În comunicat se mai vorbește de faptul că Plahotniuc a fost implicat în fapte de corupție semnificativă, iar din acest motiv el și familia lui compusă din soția, Oxana, fiul Timoftei, și un copil minor, nu mai sunt eligibili în SUA.

Astfel, Departamentul de Stat a reiterat mesajul din ultimii ani și anume că îi va sancționa și urmări pe toți liderii politici din diverse țări, pentru fapte de corupție.

În 2016, pe 13 ianuarie 2016, majoritatea parlamentară nou-formată de la Chișinău l-a propus pe Vlad Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru. Președintele Republicii Moldova a respins candidatura lui cu motivația că „există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru”. Plahotniuc a părăsit Republica Moldova.