Cutia Pandorei a deschis-o trecutul procurorului general Augustin Lazăr, șeful comisiei care i-a refuzat eliberarea condiționată deținutului politic Iulius Filip, condamnat în anii ’80 pentru propagandă împotriva orânduirii socialiste.

În această perioadă, când pete din trecutul apropiat sunt tot mai vizibile, apar noi și noi dezvăluiri, Dacian Cioloș a făcut armata la trupele Securității, având și misiunea de a păzi strada din Cluj unde era casa Doinei Cornea; Filip a fost turnat în închisoare de ”Miron”, nume conspirativ sub care se ascundea un avocat celebru în zilele noastre, George Mușat, apărătorul lui Klaus Iohannis în procesul cu ANI, piatra sa de încercare înainte de prima candidtură la prezidențiale.

Acum apare o nouă legătură, de data aceasta între cele două victime ale persecuțiilor, Doina Cornea și Iulius Filip. Legătura o face un fost ofițer de Securitate, deconspirat mult după 1989, când ajunsese deja decan al Facultății de Drept a Universității din Oradea și comandant al Centrului Operativ Zonal al SRI, în timpul directoratului lui Virgil Măgureanu.

Ofițerul este Ovidiu Ținca, fost adjunct al șefului Securității Bihor și șef de serviciu al Securității Cluj. Documentele CNSAS despre acesta spun că a avut în lucru supravegherea Doinei Cornea, în anii în care ea încerca, de la Cluj, să dezvăluie întregii lumi ce se întâmpla în România de sub Nicolae Ceaușescu.

Citește continuarea pe Evenimentulistoric.ro

 

În numărul 14 al Evenimentului Istoric poți citi multe alte materiale interesante:

  • Jurnalul generalului Iulian Vlad, însemnări din închisoare,
  • aventurile cu milițienii români ale unor rockeri care urcaseră și pe scena de Woodstock,
  • dezvăluiri despre misterioșii Cavaleri Danubieni, un ordin inițiatic astăzi pierdut.

O parte din articole le puteți citi pe siteul www.evenimentulistoric.ro

Te-ar putea interesa și: