Adrian Ordean a castigat peste un miliard de lei vechi din drepturile de autor in 2006 si s-a situat pe locul intai intr-un clasament al compozitorilor cu cele mai mari incasari pe anul trecut, potrivit unui raport al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA). El l-a detronat pe Marius Moga (liderul din 2004 si 2005), care a ocupat pozitia a doua.

„Anul acesta, clasamentul s-a schimbat pentru prima data din 2004. Pana acum, eu eram pe locul intai, insa de data aceasta Adrian Ordean a iesit primul, cel mai probabil datorita banilor pe care a inceput sa-i primeasca din drepturi de autor de la Pro TV. Pana acum, Pro TV-ul a fost in litigiu cu UCMR-ADA, insa cred ca au inceput sa plateasca drepturile din ultimii trei ani”, declara Moga.

Pe locurile urmatoare in top 5 s-au clasat Laurentiu Duta, Stefan Banica Jr. si Bogdan Marian Tascau (Mister M), compozitorul piesei „Liubi, Liubi, I Love You”, cu care Romania va participa la Eurovision. Clasamentul artistilor care au avut cele mai mari incasari din drepturile de autor anul trecut a fost facut public intr-o sedinta a UCMR-ADA, unicul organism de gestiune colectiva din Romania, acreditat sa gestioneze drepturile de autor in domeniul muzical.

Incasarile s-au dublat

Suma totala incasata in 2006 de UCMR-ADA de la diversi utilizatori (televiziuni, radiouri, societati de cablu etc.) este de 53,7 milioane de lei (537 de miliarde de lei vechi), aproape dublu fata de cea colectata anul trecut, 27,7 milioane de lei (277 de miliarde de lei vechi). Sumele primite de artisti sunt insa confidentiale.

Potrivit raportului publicat, organismul de gestiune colectiva a primit un milion de lei de la organismele similare din strainatate, insa a platit catre acestea 8,6 milioane de lei, deoarece cuantumul muzicii straine care se difuzeaza in Romania este mult mai mare decat cel al muzicii romanesti care se difuzeaza in alte tari. Potrivit lui Moga, acesta este un motiv pentru care sumele primite de compozitori nu au crescut proportional cu cele incasate de UCMR-ADA.

„Incasarile mele nu au crescut direct proportional cu cele obtinute de UCMR-ADA, insa, intr-adevar, in 2006 am luat mai multi bani decat in 2005. Incasarile inca sunt mici pentru ca se difuzeaza multa muzica straina, in detrimentul celei romanesti”, sustine compozitorul, care nu a dezvaluit insa suma primita.

Potrivit UCMR-ADA, singura femeie din topul compozitorilor cu cele mai mari incasari din drepturile de autor, in 2006, este Analia Selis, insa reprezentantii organismului de gestiune colectiva nu au precizat pozitia pe care o ocupa argentinianca.

Cel mai bine platit

30.000 euro pentru Adrian Ordean

Cu peste 100.000 de lei (respectiv 30.000 euro) primiti de la UCMR-ADA, Adrian Ordean a fost cel mai bine platit compozitor al anului 2006, devansandu-l pe Marius Moga. „Probabil ca mi s-au difuzat si piese mai vechi, cu Compact, Rosu si Negru… Insa anul acesta, un sfert din veniturile obtinute au fost in valuta si am inteles ca sunt bani primiti din strainatate”, declara compozitorul. „Veniturile pentru drepturi de autor pe un an se ridica la un miliard si ceva, o suma frumusica, insa nu completa. Printre artistii care mi-au cantat cel mai mult piesele anul trecut se numara Amadeus, Bordo, A.S.I.A., care o duc chiar foarte bine si au multe concerte”, precizeaza el.