Ofensiva europeană împotriva imigraţiei

Ofensiva europeană împotriva imigraţiei

Franţa îngreunează întregirea familiei imigranţilor, Elveţia adoptă măsuri dure pentru expulzarea străinilor.

Senatul francez a adoptat miercuri o versiune revizuită a controversatului amendament care autorizează recursul la testele ADN pentru imigranţii care depun cerere de reîntregire a familiei.

Amendamentul, parte a legii imigraţiei, promovată încă din campania electorală de preşedintele Nicolas Sarkozy, a provocat reacţii de opoziţie din partea reprezentanţi lor religioşi, a intelectualilor şi politicienilor de stânga sau dreapta, inclusiv a fostului premier Dominique de Villepin.

Circa 12 senatori din alte grupuri au votat împreună cu stânga împotriva acestui articol, care a fost totuşi adoptat, mulţumită majorităţ ii de care se bucură partidul preşedintelui Sarkozy, cu 176 de voturi pentru şi 138 împotrivă. Pentru a atenua criticile, guvernul francez a cerut însă adoptarea unui amendament suplimentar, care precizează că analizele genetice vor fi efectuate, la cererea candidatului la reîntregirea familiei, „pe cheltuiala statului“.

„Obiectiv absurd“ Ieri, la criticile adresate guvernului, s-a raliat şi o organizaţie franceză pentru susţinerea drepturilor imigranţilor - Cimade -, care a condamnat „politica discriminatorie“ practicată de autorităţile franceze pentru expulzarea cetă- ţenilor români şi bulgari. Cimade a criticat şi „logica inacceptabilă şi absurdă din punct de vedere etic“ a autorităţilor franceze, „cea privind stabilirea de cifre pentru arestări şi expulzări doar pentru a satisface opinia publică“. Autorităţ ile franceze au anunţat recent că au fixat obiectivul de 25.000 de expulzări în cursul acestui an. METODE DURE Elveţia asmute câinii   Imigraţia a devenit o problemă serioasă şi în Elveţia, unde deputaţii s-au pronunţat, miercuri, în favoarea utilizării de către poliţie a unor pistoale cu şocuri electrice şi a câinilor pentru a conduce la frontieră străinii expulzaţi, împotriva avizului guvernului şi al Senatului.

Votul a ignorat opiniile socialiştilor şi al ecologiştilor, care au prezentat studii ale Amnesty International, care arată că în perioada 2002-2006 utilizarea pistoalelor Tasser cu impulsuri electrice a provocat moartea a 150-200 de persoane în Statele Unite şi Canada.

Ne puteți urmări și pe Google News