Odele edililor, pe banii cetăţenilor

Odele edililor, pe banii cetăţenilor

În ziarele primarilor din Capitală, obligatorii prin lege şi plătite de contribuabili, toate-s bune şi frumoase şi departe de realitate, iar „tovarăşii” sunt mereu pe prima pagină.

Legislaţia obligă autorităţile şi instituţiile publice să publice şi să actualizeze, anual, un buletin informativ. Exceptând sectorul lui Marian Vanghelie, toate celelalte din Capitală au câte un ziar, în care edilii îşi cultivă sârguincios imaginea şi informează poporul despre proiectele lor viitoare.

Sectorul 1 se autointitulează „Ca pitala Capitalei”, sectorul 2 a ales ca reper „Foişorul de foc”, publicaţia de la 3 se numeşte, simplu, „Buletin informativ”, la 4 se editează „Gazeta lu’ Piedone”, iar la 6, chiar dacă există o publicaţie in formativă, primăria n-o recunoaşte.

Toate au ceva în comun: un Bucureşti feeric, în care proiectele curg râu, promisiunile îndrăzneţe se ţin lanţ, iar edilii lucrează, zi şi noapte, pentru binele cetăţenilor.

Frunzărindu-le, cititorii cad pradă îndoielii: fie este vorba de alt oraş, nu de cel de pe Dâmboviţa, fie primarii şi cei care editează ziarele nu au mai luat de mult Bucureştiul la pas. Costul ziarelor, un mister Cu excepţia ziarului din sectorul 4, pe care edilul Cristian Popescu-Piedone susţine că îl finanţează din fonduri proprii, celelalte sunt realizate cu bani de la bugetele locale. Totuşi, dacă vrei să afli sumele cheltuite, te loveşti de-o rezistenţă îndârjită.

Singurele primării care au făcut publică această informaţie sunt cele din sectoarele 1 şi 3. La Andrei Chiliman, pentru „Capitala Capitalei” (revistă lunară, 36 de pagini full color, tipărită în 80.000 de exemplare pe lună), se alocă un buget anual de aproximativ 850.000 de lei. La Liviu Negoiţă, pentru „Buletin informativ” (opt pagini color, hârtie lucioasă, 10.000 de exemplare) se cheltuie aproximativ 5.900 de lei pe ediţie. Pliantul nu are o periodicitate regulată şi poate fi citit şi pe site-ul primăriei.   Deşi în sectorul 6 se distribuie gratuit un buletin cu informaţii, reprezentanţii primăriei spun sec: „Instituţia nu are încă o publicaţie proprie, dar, de-a lungul timpului, sectorul 6 a avut mai multe periodice”. Se lucrează însă la un concept de ziar, care va fi publicat în 30.000 de exemplare. Portrete colorate şi premii „4X4” La capitolul imagine, competiţia e acerbă. În topul celor mai fotografiaţi primari se află Poteraş şi Piedone, care apar pe prima pagină a gazetelor, cu banderolă tricoloră la piept, privind încrezători în viitor.

Şi imaginea edilului Neculai Onţanu apare obsesiv în „Foişorul de foc”. Cele 24 de file, foarte colorate, ţipă, în titluri bombastice, planurile administraţiei: „Vom construi alte 3.800 de locuri de parcare!”, „Primăria vă apără de escroci!”. Cele mai multe articole sunt semnate de şefi ai direcţiilor din primăria lui Onţanu şi de membri ai biroului de relaţii cu publicul.

La capitolul modernizare, cetăţenii din sectorul 2 sunt îmbiaţi cu celebrele telegondole pe care le visează primarul, pasaje rutiere şi „zone de interes public”, între care „trasee pentru vaporaşe de agrement pe lacurile Tei şi Plumbuita” şi o zonă de promenadă. Pentru eventualele aspecte negative ale sectorului, vinovaţi sunt fie „monopolul francez Apa Nova”, fie „mafia Pieţei Obor”.

Pe lângă informaţiile despre administraţie, unele ziare au şi rubrici de Sudoku (sectoarele 4 şi 6), reţete culinare (1) şi zodiac (4). În „Gazeta lu’ Piedone” există chiar şi un concurs, la care se câştigă „premii 4X4”. În numărul din ianuarie, norocoşii care au trimis talonul de concurs şi au ştiut să răspundă la întrebarea: „Câţi membri are Consiliul Local al sectorului 4?” au avut ocazia să câştige nu o maşină de teren, ci patru miei de Paşte.   PE NET

Administraţia în blogosferă

Pentru cetăţenii care doresc să intre în dialog cu edilii, primăriile 1, 2, 4 şi 6 încurajează, prin in termediul ziarelor, scrierea de misive, iar unele răspunsuri sunt date în publicaţii, la rubrici de „dialog”:

  • Dacă acest demers rămâne fără rezultat, puteţi accesa cu încredere blogurile primarilor. Mai ales dacă locuiţi în sectorul 1. Cel mai activ edil din blogosferă e Chiliman, care poate fi găsit la http://andreichiliman. blogspot.com. El postează cu regularitate şi reuşeşte să strângă şi ceva comentarii.
  • Dacă locuiţi în sectorul 4, alegeţi mai degrabă audienţele în grup ale edilului Piedone, pentru că ultima postare de pe http://blog. piedone.ro datează din iunie 2008, când proaspătul primar le mulţumea cetăţenilor pentru vot.
  • Abandonat pare şi blogul lui Poteraş, http://www.cristianpoteras. ro/Blog/CristianPoteras.html, unde nu s-a mai scris nimic de la Sântămărie mică de anul trecut. El are însă şi un site personal - http://www.cristianpoteras.ro.
  • La fel şi primarul Negoiţă, pe care-l găsiţi vorbind despre proiecte pe http://www.liviunegoita.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News