Odă Manhattan-ului de Jos

Odă Manhattan-ului de Jos

La câteva minute după ora locală 8 a.m. pe o vreme câinoasă, aici în New York, primarul metropolei, Michael Bloomberg, a susţinut o conferinţă de presă având ca temă principală reconstrucţia Lower Manhattan, în special Ground Zero, zona distrusă de atentatele de la care, zilele acestea, se împlinesc 10 ani.

"Sunt convins că reclădirea acestei părţi din oraş va constitui una dintre cele mai importante poveşti de succes din istoria Americii", a spus primarul de la tribuna conferinţei.

Întrega alocuţiune a fost una de mulţumire adresată tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul la reconstrucţia zonei. Nu au fost uitaţi nici fostul preşedinte Bush şi nici ex-primarul Giuliani, "fără de care rezultatele de astăzi nu ar fi fost posibile".

Arhitecţii, muncitorii, investitorii, locuitorii din zonă şi din vecinătăţi, autorităţile au fost felicitate pe rând într-un stil cam festivist, dar probabil necesar la apropierea comemorării atentatelor din 2001. În timpul discursului presărat cu intervenţii în direct pe TV ale cetăţenilor mulţumiţi, dar şi cu glumiţe ale edilului şef, am aflat că în cei zece ani care s-au scurs de la tragedie populaţia Lower Manhattan s-a dublat, că adevăratele investiţii sunt de fapt "sub picioarele dumneavoastră, în infrastructură", că s-au realizat noi locuri de joacă pentru copii, că în cele patru şcoli nou construite gradul de promovabilitate este de 99%, că cele 19 hoteluri noi au adus un nou suflu de civilizaţie în cartier şi că celebrul Debarcader 25, refăcut, este acum un exemplu pentru toate realizările de profil din New York şi nu numai.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Trebuie să ne aducem aminte nu numai de felul în care au căzut Turnurile, dar şi de felul în care s-a construit în locul lor", a spus în încheiere primarul Bloomberg, adăugând că aceasta atitudine nu trebuie regăsită numai în Lowar Manhattan, ci şi în întreaga Americă. După care a anunţat că îşi îndreaptă atenţia către Brooklyn unde, numai astă noapte, trei cetăţeni au murit şi doi poliţisti au fost grav răniţi în urmă unui schimb de focuri în plină stradă. (CORESPONDENŢĂ DIN SUA)